Hur skrivs svensk queerhistoria?

45 min
Dagens P1 Kultur handlar om historieskrivning ur ett hbtq-perspektiv: vilken plats ges de queera rösterna i svensk historia och vilka är luckorna i de samlingar som finns idag?

P1 Kulturs programledaren Roger Wilson har bjudit in några av dem som arbetar för att bevara och förmedla svensk queerhistoria: Pia Laskar är idéhistoriker med inriktning mot sexualitetshistoria och sitter bland annat i styrelsen för nystartade Queerrörelsens arkiv och bibliotek som samlar in litteratur och historiska dokument. Elfrida Bergman arbetar med Myter och Verkligheter - En Lesbisk Odyssé - ett projekt som synliggör och utforskar lesbisk, icke-binär och transmaskulin historia och nutid i Norrland. Nadja Karlsson håller i queervandringar i Stockholm. Hon lyfter gärna fram transperspektivet i sina berättelser. Samtalet spelades in på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm under Prideveckan.

Dagens P1 Kultur gästas också av Ulf Petersson från The Unstraight Museum som driver arbetet med att skapa ett särskilt hbtq-museum i Stockholm.

Producent: Anders Backlund