Så vill socialdemokraterna forma kulturpolitiken

43 min

Hur ska politiken styra kulturen och vilka är "kommersialismens" negativa verkningar? Den tredje delen av P1 Kulturs genomlysning av kulturpolitiken handlar om socialdemokraterna och de rödgröna.

Lyssna på de två tidigare delarna i länkarna under artikeln

I Skellefteå ska ett nytt kulturhus stå klart till årsskiftet 2020/2021. Ett stort, påkostat trähus på 19 våningar ritat av White arkitekter. Men bygget splittrar opinionen och har lett till en bitvis infekterad, kulturpolitisk debatt. Vi hör tillskyndare och kritiker i Emma Engströms reportage.

Både i Miljöpartiets och Socialdemokraternas nya, kulturpolitiska program lyfts folkbildningen fram som ett viktigt politikområde. Men de kommunala stöden till studieförbunden minskar och staten har inte lyckats täcka upp.
Matilda Källén besöker Hagfors i norra Värmland, där kommunens stöd till studieförbunden har minskat dramatiskt.

Varför vill S återinföra det kulturpolitiska målet att "motverka kommersialismens negativa verkningar"? Och var går gränsen för den politiska styrningen av offentligt subventionerad kultur? Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Gunilla Carlsson förklarar hur partiet tänker.

Avslutningsvis analyserar Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg reportagen och intervjuerna. Programledare är Måns Hirschfeldt.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista