Handelskriget skördar offer redan innan det har inletts: Staffan Sonning, ekonomikorrespondent

2:55 min

Utrikeskrönika den 22 juni 2018.

Stockholm midsommarafton.

Eftersom jag är ekonomikorrespondent, så kommer det här att bli ännu en krönika om det handelskrig som kanske är på väg att bryta ut, med oklara följder för hela världen.

Än så länge är det en handelskonflikt där hotelser utbyts, men ännu inget handelskrig. Och ändå så börjar effekterna av störningen i världshandeln redan visa sig. I går föll aktiekurserna på flera europeiska biltillverkare kraftigt. Det berodde på att bilföretaget Daimler meddelade, att företagets vinst troligen kommer att bli lägre än tidigare beräkningar. Och anledningen är Kinas handelskonflikt med USA.

USA inledde med att införa tullar på stål och aluminium. Då svarade Kina med egna tullar mot amerikanska varor. Det gillade inte USA, så då slog de till med tullar på kinesiska varor till ett värde av 50 miljarder dollar, alltså drygt motsvarande ungefär 400 miljarder svenska kronor.

Då kontrade Kina igen, och meddelade 25 procents tull på amerikanska varor värda 34 miljarder dollar, som amerikanska företag säljer till Kina. Bland annat på stadsjeepar, de som kallas för SUV:ar. Tullarna ska börja gälla den sjätte juli.

Mercedes tillverkar stadsjeepar som är populära bland kinesiska nyrika. Och saken är den, att Mercedes tillverkar en stor del av dessa stadsjeepar i sina fabriker i USA. Och därmed kommer de att bli väldigt mycket dyrare när Kina klipper till med en tull på en fjärdedel av priset av stadsjeepar som är tillverkade i USA. Även om de är tyska.

Det ger en rätt bra bild av att tillverkning och värdekedjor nuförtiden är tämligen gränslösa. Ett lands fabriker kan finnas lite var stans. Och ännu mer komplicerat blir det, när man tänker på att delarna till varje bil kan komma från en massa olika länder. Och därmed drabbas av tullar som gör en bil dyrare, fast det kanske egentligen inte var meningen från början.

Volkswagen, Renault, BMW och Fiat såg också fallande aktiekurser i går, i spåren av Daimler.

Och det här är bara början. Kanske. USA hotar nu med tullar på ytterligare 200 miljarder dollar i import från Kina. Kina har sagt att de kommer att kontra. Då har USA:s president Donald Trump sagt, att det blir tullar på 200 miljarder dollar till i Kinesisk import. Handelsattack följs av motattack.

Blir det verklighet, är handelskriget här. Med svårförutsägbara konsekvenser för resten av världen.

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista