REPRIS: Medborgarrättsrörelsen och arvet efter Martin Luther King

45 min

Det är 50 år sedan pastorn och medborgarrättsrörelsens frontfigur Martin Luther King sköts till döds i Memphis. Vad hände med medborgarrättsrörelsen och Martin Luther Kings vision?

Medborgarrättsrörelsen växte sig starkt under 1950 och 1960-talen och Martin Luther King hade en dröm som han stred för och som han sammanlagt hamnade 17 gånger i fängelset för - drömmen om allas lika värde, ett icke segregerat samhälle och lika lön för samma jobb.

Hans tålmodiga kamp fördes genom icke våldsprincipen. Då han mördades var han enbart 35 år. Han drev fram flera stora reformer men fick också många fiender.

Vilka för hans arv vidare och var växer vår tids medborgarrättsrörelser fram?

I dagens Människor och tro medverkar Sören Sommelius, kulturskribent som bland annat skrivit boken Från King till Obama - medborgarrättsrörelsens kamp i USA, Karin Wiborn generalsekreterare i Sveriges Kristna Råd och tidigare pastor i en baptistförsamling precis som Martin Luther King och Araia Ghirmai Sebhatu afrosvensk antirasist och grundare av organisationen Black Coffee.

Sveriges utrikeskorrespondenter Fernando Arias och Palmira Koukkari Mbenga bidrar med perspektiv från Selma i USA och Rio de Janerio i Brasilien.

Reporter Elias Krantz tecknar ett porträtt av Martin Luther King.

Programmet är en repris från den 10 maj 2018.

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.10
  Greater Than One - Now Is The Time
  Album: Black Box - WaxTrax! : The First 13 Years
  Bolag: TVT/WaxTrax!
 • 15.16
  Kingsley Ndam, Kingsley Flowz - The Mountain Top (Cooldown Mix)
  Album: The Mountain Top
  Bolag: W.O.W. - Words Of Wisdom
 • 15.48
  U2 - Pride (In The Name Of Love)
  Album: The Best Of 1980 - 1990
  Bolag: Universal Music
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista