Ett avsnitt från Konflikt
56 min
Sprickan sunni-shia
Lör 18 feb 2012 kl 09:03
Om konflikten som klyver Mellanöstern. Vi besöker Bagdad, där såren sakta läker efter år av blodig kamp - och där oron för nya konflikter pyr när Syrien närmar sig inbördeskrig. Följ också med till en... revolutionär kvart i Damaskus. Bland vodka, muffins och cigarettfimpar växer frustrationen över både regimen och revolutionen som blir allt mer sekteristisk. Vem vinner egentligen på att granne ställs mot granne?

Ett år efter att demokratirörelsen i Bahrain slogs ned har människor börjat gå ut på huvudstaden Manamas gator igen med sina krav på demokrati. Och på årsdagen, i tisdags, möttes de återigen av säkerhetsstyrkornas våld när de närmade sig hjärtat av proteströrelsen - Pärlrondellen där det gigantiska Pärlmomumentet jämnades med marken förra året.

Situationen i Bahrain är potentiellt mycket farlig. Landet med sitt strategiska läge vid Hormuzsundet styrs av en sunnitiska kung medan majoriteten av befolkningen är shiiter. På andra sidan sundet ligger Iran och ökade sekteristiska spänningar riskerar att dra in hela regionen i en våldsam konflikt.  För Bahrain befinner sig precis i skärningspunkten för den spricka mellan sunni och shia som blir allt mer infekterad i Mellanöstern. Vart den här utvecklingen ska ta vägen avgörs inte minst av vad som händer i Syrien just nu.

Vad är det egentligen som gör att granne ställs mot granne, sunnimuslim mot shiamuslim - såsom håller på att ske i Syrien, Bahrain och på andra ställen i Mellanöstern? Det är frågan som dagens Konflikt kretsar kring.

Vi börjar i Irak - landet där den konflikten mellan sunni och shia både varit våldsammast och pågått längst. Mellan 2005 och 2008 utspelade sig vad som i praktiken var ett blodigt sekteristiskt inbördeskrig i Irak. Efter det har det blivit lugnare, men inför det amerikanska trupptillbakadragandet från Irak i december fanns det en utbredd oro för att det sekteristiska våldet skulle blossa upp på nytt.

Och det är precis vad som skett. Efter USA:s uttåg har flera stora bombattacker utförts, bland annat en där fler än 30 personer i ett shiitiskt begravningsfölje i Bagdad dödades av en självmordsbombare i en taxi i slutet av januari. Med över 350 dödsoffer har januari varit den våldsammaste månaden på länge i Irak. Sveriges Radios Duraid al-Khamisi besökte nyligen Bagdad, och sökte svaret på frågan om hur den konflikten mellan sunni och shia påverkat och fortfarande påverkar Irak.

Men vad är det för en kamp som Irak har blivit arena för och som vi har sett sprida sig runtom i regionen? Idag ser Syrien ut att bli nästa slagfält där sunni och shia drabbar samman. Och i Bahrain håller den shiamuslimska befolkningsmajoritetens missnöje över den sunnitiska minoritetens styre på att blossa upp på nytt.

Och hur kan olika religiösa tillhörigheter utlösa sådana våldsamma konflikter som vi har sett?

Konflikts Daniela Marquardt ringde upp den amerikanske professorn i statsvetenskap Gregory Gause, som ofta får svara på den här frågan i internationella medier. Han har skrivit flera böcker om relationerna i Mellanöstern och har tillbringat längre perioder i regionen. Idag är han verksam vid universitetet i Vermont.

Den storpolitiska konflikt som Gregory Gause pratar om – den mellan ett shiitiskt block lett av Iran och ett sunnitiskt lett av Saudiarabien - Irak är ett av dom huvudsakliga slagfält som den konflikten utspelar sig på. Irak är, som vi hörde i Duraid al Khamisis reportage för en stund sen, en honungsburk som drar till sig andra länder som bin. Men på Bagdads gator, där är det ett grannland som dominerar fullkomligt.

Konflikterna i grannländerna Irak och Syrien befinner sig i olika skeden men båda påverkas ändå i hög grad av vad som händer på den andra sidan gränsen. I Syrien lever den största gruppen Irakier i exil. Därifrån försågs sunnitiska miliser med vapen under det irakiska inbördeskriget. Men nu går vapentransporterna i den andra riktningen. En vapenhandlare som citerades i tidningen New York Times i veckan berättade att när han hörde att de syriska rebellerna behövde vapen, köpte han tillbaka de vapen han just sålt till miliser i Mosul och Anbar. I Anbar-provinsen utmed gränsen till Syrien, har irakiska sunniter starka fästen, och det spekuleras i att kampen i Syrien också kommer att stärka deras motstånd mot shia-ledda regeringen i Bagdad. Allt mer tyder på att konflikten i Syrien håller på att breda ut sig till en regional konflikt.

När den syriska revolten började för 11 månader sedan var det en fredlig proteströrelse. Idag är den militariserad. Den fria syriska armen - som är otränad och odisciplinerad - befinner sig i ett assymetriskt krig med den syriska armén. Kalashnikovs mot stridsvagnar. Och ju svårare konflikten blir, desto mer splittrade tycks syrierna bli – efter sekteristiska mönster. Revolutionen antar en alltmer sunnimuslimsk karaktär. Alla dessa faktorer har gjort vissa övertygade revolutionärer och aktivister tveksamma. Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén har träffat en av dem, Lara, som säger att den syriska revolutionen har kapats.

Programledare: Daniela Marquardt
Producent: Ivar Ekman

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".