Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör allt från svensk spelmansmusik till folkmusik från hela världen. Här möter du världsturnernade artister...
Ett avsnitt från P2 Live Folk- och världsmusik
Kärlek till spelmanslåtar, olika uttryckt
Sön 11 nov 2012 kl 20:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Världens Liv bjuder på grupper, duon Joel Bremer & Arne Forsén och kvartetten Silfver, som båda bedyrar sin djupa kärlek till spelmanslåtar men uttrycker det på helt olika sätt.

Fiolspelmannen Joel Bremer och pianisten Arne Forsén leker med polskor och vallåtar, spräckligt och rikt på nyanser. Därefter prisade kvartetten Silfver med spelmännen Pelle Björnlert och Johan Hedin i spetsen som lodar i arkivens gnistrande djup efter gammal musik att förnya.  

Joel Bremer och Arne Forsén träffades på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Arne jobbade som pianomagister med inriktning på jazz och improvisation, Joel var elev och en driven fiolspelman med lust att leka. Snart upptäckte man sitt musikaliska släktskap, började improvisera fram en repertoar baserad på låtar efter spelmän som Röjås Jonas och Wille Toors. Fiolpolskor, vallåtar och marscher som Arne gav ny färg med avancerad harmonik och oortodoxt spel på piano. Varje framträdande med Joel och Arne innebär något nytt, där publiken,  och knappast ens musikerna själva, vet som ska hända. Så också i kvällens konsert där man flikar in egna alster och kommer med några rejäla överraskningar!

Man behöver inte lyssna länge på svensk spelmansmusik förrän man upptäcker släktskapet med barockens musik. Dansrytmer, melodier från högreståndsmiljöer från Sverige och Europa som under historiens lopp letat sig in i spelmännens repertoar. En rik källa att ösa ur är de spelmansböcker som ligger gömda i landets arkiv. En glädjens källa för nyckelharpisten Johan Hedin och fiolisten Pelle Björnlert, som båda har sitt hjärta i slängpolskornas rike i Småland. Pelle och Johan har känt och spelat med varandra länge. För något år sedan anlitade man barockmusikerna Nora Roll, viola da gamba och Sven Åberg, allehanda lutor. Därmed var drömprojektet ingång, Silfver!  Uppdraget; att skapa en folkbarock för vår tid.

Båda konserterna är inspelade under P2 Dubbel på folkmusikscenen Stallet i Stockholm 24 oktober.

Sveriges Radios musiktekniker: Maurice Mogard och Jan Flodby. Inspelningsproducent: Mats Einarsson

Text och presentation: Mats Einarsson

 

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.23
    Silfver - Aria
    Kompositör: Pelle Björnlert
Programmet tillhör kategorin: Musik

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".