UNT spred bilden att bårhus förvarade kroppar på lastkaj, nätjättar i USA agerar mot hatiskt innehåll och Ebbe Carlsson-affären 1988

30 min
Uppsala Nya Tidning gick ut med att döda förvarades utomhus på en lastkaj vid sjukhuset. Facebook, Google och Apple raderar innehåll från konspirationssajten Infowars. Ebbe Carlsson-affären 1988.

UNT spred bilden av att bårhuset förvarade döda utomhus  
Hur avlidna förvaras på bårhus i Sverige är naturligtvis en väl reglerad verksamhet fylld av etiska överväganden.

De flesta av oss som mist någon närstående kan känna igen önskan och viljan om att kroppen ska behandlas med den djupaste respekt och vördnad.

Av den anledningen kom det som en chock för många när de i Uppsala Nya Tidning förra veckan kunde läsa att sjukhuset förvarade döda utomhus på en lastkaj.

Men det här är och var helt fel. Tidningen hade utan att själva kontrollera på plats gått vidare på uppgifter de fått från en lokal politiker.

Reporter: Jonna Westin.


Efter år av konspirationsteorier – varför reagerar sociala medier först nu?
I veckan har det i USA varit stora rubriker och intensiv debatt efter att flera av de stora teknikföretagen valt att ta bort innehåll och konton tillhörande sajten Infowars och dess frontfigur Alex Jones.

Det började med Spotify och följdes snabbt av Apple, Facebook och Google med flera.

Utrensningen är, utan tvekan, en av de mest uppmärksammade och spektakulära som företagen gjort på sina plattformar och direkt kom diskussionen om deras makt och roll åter i fokus.

Vi träffade i veckan Dagens Nyheters redaktionella utvecklingschef Martin Jönsson, för att fråga vilka konsekvenser åtgärderna kan få och varför de kommer just nu.  

Reporter: Johan Cedersjö. 


Ebbe Carlsson-affären som präglade valrörelsen 1988
Det finns en person vars namn i stort sett är synonymt med skandal. Han har avslöjats med fingrarna i många kletiga politiska syltburkar. Hans namn – Ebbe Carlsson.

1988 hade Expressen släppt nyhetsbomben som i efterhand skulle få namnet Ebbe Carlsson-affären. Den genererade nyheter i månader och år framöver.

I den sista delen av vår sommarserie om journalistik som påverkat val ska vi tillbaka till 1988. Det är valrörelse och redaktionerna tävlar om nya heta spår i affären som hade allt.

Statsministermord, dupering på toppnivå, hemlig avlyssning och huvuden som rullade.

Reporter: Tove Palén.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.04
  Christophe Beck - Main Titles
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.04
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.06
  Explosions in the Sky - Waking Up
  Album: Lone Survivor (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: BFD
 • 11.24
  Mauro Scocco - Sarah
  Album: Mauro Scocco
  Bolag: Record Station