Med Kerstin Perski, Karin Rehnqvist och Gunnar Edander

39 min

I tredje programmet i serien "Musiken har ordet" möter vi librettisten, dramatikern och författaren Kerstin Perski, tonsättaren och professorn Karin Rehnqvist och kompositören Gunnar Edander. Kerstin Perski har samarbetat med Orionteatern, Bouffonteatern och Judiska Teatern. Hon har skrivit nya texter till klassiska musikdramatiska verk som Glada Änkan och Enleveringen ur Seraljen. Kerstin Perski har jobbat med tonsättarna Hans Gefors, Karin Rehnqvist, Paula af Malmborg Ward, Jonas Forssell, Carin Bartosch-Edström och så danske Niels Martinesen. Deras gemensamma opera Skriftestolen vann 2007 det danska Reumert-priset som bästa danska opera.

 Vad skiljer musikdrama från taldrama? Varför skall det sjungas?

-Opera är för mig framför allt drama, dramatik. Dramat måste vara så känslomässigt laddat att personerna måste brista ut i sång, förklarar Kerstin Perski, som ofta inspireras av myter när hon gestaltar operakaraktärer.

Dagisfröken Lollo fick drag av Jeanne d’Arc och gisslantagaren Lyckos fick drag av ensamvargen i operan Vargen kommer, med musik av Hans Gefors. Operan hade premiär på Malmö Musikteater 1997.

Kerstin Perskis senaste libretto till en opera har arbetsnamnet The emperor of Qin. Hon skriver det på engelska och musiken komponerar den japansk-amerikanska tonsättaren Moto Osada. The emperor of Qin har beställts av Vadstenaakademien och kommer att  uruppföras sommaren 2015.

-En dramatisk karaktär är ofta en som bär på motsättningar, har en inre konflikt som blir betydelsefull i handlingen, påverkar handlingen och påverkas av handlingen så att nya sidor kan träda fram, säger Kerstin Perski, som just nu skriver libretto till Göteborgsoperan. Alfreds Hitchcocks film Notorious ska bli opera med Hans Gefors som tonsättare.

-Mans- och kvinnorollerna i filmen är gammaldags och jag måste hitta ett språk för att göra Gary Grants roll, som den tyste och mystiske mannen, till en som vi idag kan förstå. Även Ingrid Bergmans karaktär behöver byggas ut. Varför blir hon kär i den här mannen på en sekund, skrattar Kerstin Perski.

Kerstin Perski blev förälskad i tonsättaren Karin Rehnqvists speciella klangvärldar, vilka är inspirerade av folkmusik. Tillsammans skapade de barnoperan Sötskolan, en rysare för barn, och orkestersagan När jorden sjunger för skådespelerska och orkester.

Vi besöker tonsättaren Karin Rehnqvist hemma i arbetsrummet i Stockholm där hon just nu komponerar partitur till en helaftonsopera på Kungliga Operan i Stockholm med planerad urpremiär 2014. Operan blir i två akter med fem sångsolister, kör och orkester. Arbetsnamnet är Strandad och librettot skriver Kerstin Perski. De har ett nära samarbete och läser och lyssnar på varandras alster efter hand.

-Det är alltid en större frihet att jobba med en textförfattare eller librettist som lever. Då kan vi ju prata med varandra. Kerstin Perski skriver otroligt bra! Hon har en stark känsla för vad som krävs för musiken, säger Karin Rehnqvist.

Vad är det för skillnad på att skriva konsertmusik och operamusik?

-Att skriva operamusik är ett oändligt arbete, men väldigt roligt! Jag är pedant och skriver ut alla detaljer, till exempel exakt hur artikulationen skall vara eller exakt hur långt och HUR ett crenscendo skall utföras. Formmässigt är konsten att skriva konsertmusik något helt annat. Då får musiken sträcka ut sig och klinga till slut, men i opera kan det bli drastiskt med härliga och snabba kast mellan olika känslor. Det måste dock bli rätt känsla för den person som sjunger just då. Annars blir det platt.

 Är det librettot som styr?

-Nja, dramat styr musiken. Musiken måste lämna plats till rummet, ljussättningen och karaktärernas agerande. Men det är intrikat. Känslorna måste höras i musiken och ibland kan personen uttrycka en känsla medan musiken visar något annat. Då vinner musiken över ordet.

Den 8 juni 2013 kl 11.00 uppförs En Mycket Stor Konsert tonsatt av Karin Rehnqvist. Musik för världens största musikinstrument nämligen Gotlands alla kyrkklockor. Sveriges Radio direktsänder över Sverige, kanske över Europa, och dessutom via Internet till hela världen.

Kompositören Gunnar Edander skrev musik till dikter av den 1977 avlidna poeten Sonja Åkesson.

-Jag skrev musik till alla sånger på skivan ”Sånger om kvinnor” som gavs ut 1971, då jag var huskompositör hos Susanne Osten och Margareta Garpe på olika Stockholmsteatrar. Många har sagt att det var konstigt att en man skrev all musik till flera kvinnoskivor. Då fanns det inte många kvinnor som skrev musik. Killar både skrev och spelade. Men det har hänt mycket sedan dess. Idag finns det en massa tjejer som skriver och spelar. Det har skett en revolution, berättar Gunnar Edander på Skype från Kalifornien där han är på turné med föreställningen Djävla karl!!! om Strindberg med text av Agneta Elers-Jarleman och 9 sånger ur Gunnar Edanders sångbok 63 Strindbergsånger.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.00
  Anna Petrini - Crepuscolo
  Album: Crepuscolo
  Kompositör: Oscar Bianchi
  Bolag: DB PRODUCTIONS
 • 12.26
  Mikael Axelsson Nikola Matisic Catarina Lundgren Henrik Holmberg Balcarras Crafoord Karina Blixt Mfl Dirigent David Björkman - Ärret
  Kompositör: Paula Af Malmborg Ward
 • 12.29
  Charles Ketcham, Utah Symphony Orchestra (Salt Lake City) - Notorious
  Album: Music From Alfred Hitchcock Films
  Kompositör: Roy Webb
  Bolag: VARESE SARABANDE
 • 12.46
  Svenska Kammarkören, Simon Phipps, Geoffrey Cox - Till Ängeln Med De Brinnande Händerna
  Album: New Favourites
  Kompositör: Karin Rehnqvist
  Bolag: MUSICA REDIVIVA
 • 12.54
  Svenska Kammarorkestern Örebro Petter Sundkvist Dir Isabelle Moreau - När Jorden Sjunger
  Kompositör: Karin Rehnqvist
 • 12.56
  Lottie Ejebrant - Ska Bli Sjuksyster Jag Tralala
  Album: Sånger Om Kvinnor
  Kompositör: Gunnar Edander
  Bolag: MNW
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista