KONSERT: Finländska radions symfoniorkester

Här finns inget ljud
Beethovens fjärde symfoni delar kvällen med dans- och balettmusik av Bernstein, de Falla, Debussy och Ravel, när vi väljer ur vårens konserter med Finländska radions symfoniorkester.

Leonard Bernsteins musikal West Side Story från 1957 hade enorma framgångar på Broadway under många år. 1960 valde Bernstein ut några scener, orkestrerade dem och satte samman dem i ett stycke han kallade Symphonic Dances. Här hör vi detta stycke i en inspelning från en hyllningskonsert till Leonard Bernstein 100 år. 

Beethovens fjärde symfoni behöver ingen närmare presentation trots att den är den minst spelade av hans symfonier, bortglömd mellan trean och femman. En ofta hörd beskrivning av verket tillhör Robert Schumann: ”En slank grekisk ungmö mellan två nordiska jättar”.

Symfonin uruppfördes vid en privat konsert i Wien, i mars 1807. På programmet stod även Beethovens fjärde pianokonsert, med honom själv som solist. Här hör vi denna symfoni i B-dur med Finländska radions symfoniorkester från en konsert den 19 januari.

Manuel de Fallas Nätter i spanska trädgårdar är tre nocturner för piano och orkester som till stor del bygger på folkmusikaliska rytmer från Andalusien i södra Spanien. Den första satsen är en serenad med inspiration från trädgårdarna runt Alhambra i Granada, den andra satsen speglar intensiteten i en flamenco i en avlägsen trädgård och övergår i den tredje som utspelar i bergen vid Córdoba. 

Claude Debussys skrev sin balett Jeux till balettkompaniet Ballets Russes i Paris, med premiär i maj 1913. Koreograf var Vaslav Nijinskij, som under den här tiden gjorde stora förändringar i den klassiska baletten.

Jeux är ett pas-de-trois, en dans för tre, som utvecklar sig sent en kväll när en ung tennisspelande man på jakt efter sin boll råkar på två unga kvinnor i parken. De intresserar sig för varandra mer och mer och, som Debussy själv skrev, det finns en antydan till något olycksbådande i skuggorna. 

Maurice Ravels Boléro är också ursprungligen balettmusik, men spelas idag nästan uteslutande konsertant. Koreograf till baletten var Vaslav Nijinskijs syster Bronislava Nijinska och den uruppfördes 1928 på Parisoperan.

På scenen stod då Ida Rubenstein tillsammans med 20 manliga dansare i en Taverna någonstans i Spanien. Men Ravels egen tanke med stycket var en utomhusscen framför en fabrik, som skulle spegla det mekaniska i musiken. Den här inspelningen, liksom de Falla och Debussy ovan, är gjord vid en konsert i Musikhuset i Helsingfors den 16 maj.

 1. Leonard Bernstein: Symfoniska danser ur "West side story". Dirigent: Leonard Slatkin
 2. Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 4 B-dur. Dirigent Matthias Pintscher.
 3. Manuel de Falla: Nätter i spanska trädgårdar. Solist: Angela Hewitt, piano. Dirigent: Hannu Lintu.
 4. Claude Debussy: Jeux. Dirigent: Hannu Lintu.
 5. Maurice Ravel: Bolero. Dirigent: Hannu Lintu.

Konserter våren 2018, Musikhuset, Helsingfors.

Programledare: Martin Gribbe

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.01
  Leonard Bernstein - Symfoniska Danser Ur West Side Story
  Finländska Radions Symfoniorkester, Dir: Leonard Slatkin
 • 20.24
  Ludwig Van Beethoven - Symfoni Nr 4, B-Dur
  Dir: Matthias Pintscher, Finländska Radions Symfoniorkester
 • 20.57
  Manuel De Falla - Nätter I Spanska Trädgårdar
  Finländska Radions Symfoniorkester, Solist: Angela Hewitt, Piano. Dirigent: Hannu Lintu.
 • 21.22
  Finländska Radions Symfoniorkester, Dir: Hannu Lintu - Jeux
  Kompositör: Claude Debussy
 • 21.43
  Finländska Radions Symfoniorkester, Dir: Hannu Lintu - Boléro
  Kompositör: Maurice Ravel