Allt han gör i sitt studentrum fångas av sensorer

45 min

Kungliga tekniska högskolan har invigt sitt Live-In-Lab i Stockholm – ett sorts forskningslabb där byggbranschen ihop med akademiska forskare ska undersöka framtidens energi- och tekniklösningar i verkliga livet. Axel Solhall är en av studenterna som har valt att flytta in och därmed bli övervakad av sensorer dygnet runt.

Fyra studenter har flyttat in i en sorts experimentlägenheter. Nu ska de och deras boende ska bli forskningsobjekt. Studenten Axel Solhall är en av dem.

Lägenheten är cirka 22 kvadratmeter och sensorer har bland annat koll på när och var han är i lägenheten. Studenterna har tillgång till sin egen data och kan se hur mycket vatten och el som förbrukas och när de vaknar på morgnarna.

Men Axel Solhall känner sig trots det inte övervakad.
– Det är mycket mätutrustning. Men det är inget som påverkar mig negativt just nu, säger han.

I Vetenskapsradions veckomagasin hör vi också om de nya unika bilderna från en asteroid, som tagits när små farkoster utsända från jorden för första gången lyckats landa kontrollerat på en sådan himlakropp.

Se bilder från asteroiden på Vetenskapsradions Instagramkonto!

Vi hör också om skolelever som hjälper forskare genom att fotografera nyckelpigor och så hör vi om att att det förbjudna miljögiftet PCB ännu skadar späckhuggare i haven och om en enkel metod som verkar kunna förhindra att vi blir utbrända.

Lena Nordlund är programledare.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.05
  Frémeaux Nature - Killer Whale
  Album: Le chant des baleines - Recordings of Whale Sounds
  Bolag: Frémeaux Nature
 • 14.36
  Mathias Algotsson Trio - Allt Under Himmelens Fäste
  Album: New Traditions
  Bolag: Inside Music / Plugged
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista