Om runda länder och Afrikas storlek: Samuel Larsson, Maputo.

2:46 min
Utrikeskrönikan 30 augusti 2018. Maputo.

Maputo torsdag.

Förmodligen är det få av er som vet att världens rundaste land ligger i Afrika. Sierra Leone i Västafrika – runt som en boll. Och inte nog med det. Det är faktiskt så att hela fyra av världens tio rundaste länder finns här: förutom Sierra Leone är Zimbabwe, Elfenbenskusten och lilla landet Eswatini - som fram till nyligen hette Swaziland - alla hyfsat runda.

Nu får ni ta fram en karta för nu kommer fler förbluffande fakta. Det är nämligen så att även världens mest kvadratiska land ligger i Afrika: Egypten. Fyrkantigt som en etiopisk tulltjänsteman och faktiskt tätt följt av flera andra afrikanska kvadrater: Lesotho och Ghana är också prydligt vinkelräta, samt – hör och häpna – Elfenbenskusten, som alltså både är världens åttonde mest kvadratiska land OCH världens sjunde rundaste. Snacka om förbluffande fakta.

Jag ni begriper att det här med kartor är fascinerande. Jag har, såklart, en stor Afrikakarta hägnade på min vägg på kontoret här i Maputo och kan bli sittande länge och bara glo på denna jättekontinent när kreativiteten och disciplinen tryter.

När jag var barn hade jag en världskarta som skrivbordsunderlägg. Och när jag satt där och glodde minns jag att jag istället fascinerades av hur Grönland var lika stort som Afrika. I Afrika fanns ju mer än 50 länder och massvis med människor, Grönland var ju bara is! Sen dess har jag lärt mig ett och annat om kartprojektion – att det aldrig blir riktigt rätt när man försöker göra platta bilder av något klotformat. En effekt på en vanlig världskarta är att Afrika – och allt annat som ligger längs ekvatorn - i alla tider avbildats som väldigt mycket mindre än det i verkligen är i förhållande till länder på norra halvklotet. Som Europa, till exempel, som i hundratals år istället visats på världskartor som mycket större än det i verkligheten är.

Ja, det där kan ni googla på om ni vill veta mer om. Men i den riktiga verkligheten är det inte så att det får plats ett Grönland i Afrika, utan 14 Grönland. Eller en ännu mer talande bild: Afrika är i verkligheten större än Kina, USA, Indien, Japan och nästan hela Europa – tillsammans. Inte riktigt den känslan man får när man tittar på en världskarta.

Så där har ni verkligt förbluffande fakta, som till skillnad från topplistor över runda och kvadratiska länder faktiskt betyder något för hur vi ser på världen.