Gungande grund bakom avslöjande om barnboenden, vad vill SD med radion och blottor i annonssystem hos stora medier

35 min
SVT:s avslöjande om barnboenden fick stort genomslag, men hade de på fötter? Om polariserat debattklimat och mediers ansvar. SD:s mediepolitik synad och ovälkommen annons visar blotta i systemet.

• Kommuner tillbakavisar SVT-avslöjande om barnboenden
Det blev enormt val-genomslag för SVT:s påstående om att regeringens LSS-politik skapar kommunala barnboenden. Men hade dom verkligen på fötter? Senare i veckan har kommuner backat från sina svar. Något som väcker frågor om hur noga SVT kollade.

• Forskare varnar för polariserad samhällsdebatt - vad har medierna för ansvar?
Att medier under en valrörelse skildrar skillnader mellan politiker, det är självklart. Men finns det en risk att redaktionerna i sin iver att hitta dom här skiljelinjerna göder polariseringen? Vi pratar med Åsa Wikforss och public service-bolagen. Reporter: Jonna Westin

• Vad vill Jimmie Åkesson med radion - egentligen?
Uttalandet om att lägga ner P3 var något av en bomb i veckan. Men hur ska man tolka uttalandet? En försmak på partiets mediepolitik om de får inflytande efter valet? 

Ovälkommen politisk annons blottar lucka i systemet
DN och GP har fattat beslut om att alla politiska annonser ska granskas manuellt. Ändå slank en annons från Alternativ för Sverige igenom i veckan. Händelsen blottar en baksida med den digitala medieekonomin, där en stor del av annonsaffären är automatiserad och bortom utgivarnas egna kontroll. Hur förhåller sig utgivarna till risken det bevisligen innebär? Reporter: Therese Rosenvinge

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.04
  Christophe Beck - Main Titles
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.22
  Alexandre Desplat - Beth's Monologue
  Album: Tamara Drewe
  Bolag: Silva Screen Records
 • 11.28
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.35
  Jeff Beal, The Hollywood Studio Symphony - Forward March
  Album: House of Cards (Music from the Original Series)
  Bolag: Varese Sarabande