Småbåtarna går under radarn: Alice Petrén i Italien

3:10 min
Utrikeskrönika den 4 september 2018. Milano.

Milano, tisdag morgon.

Små båtar som går under radarn, båtar som i semestertid rör sig bland andra och passerar obemärkt, båtar som är så små att de inte ger inrikespolitiska poänger - det är de som kommer alltfler över Medelhavet till Italien nu sedan flera stora fartyg stoppats från att lägga till och låta flyktingar och migranter gå i land.

Hamnen i semesterorten Otranto längst ner på klacken i södra Italien låg lugn och stilla när jag var där i slutet av februari före parlamentsvalet. Jag språkade lite med en man från kustbevakningen som trampade omkring lätt uttråkad. Han pekade plötsligt på en segelbåt som låg där och berättade att den hade beslagtagits någon dag tidigare. Ombord fanns en syrisk familj och två ryssar som besättning.

– De kom förmodligen seglandes från Libanon, sa den italienske tjänstemannen.

I fredags kom 66 tunisiska migranter till den italienska ön Lampedusa. De kom på just sex mindre båtar. Och under hela förra veckan ska över 200 migranter kommit så - på små båtar. Mestadels är det tunisiska unga män, tunisier är enligt FN:s flyktingorganisation IOM den största gruppen som når hit till Italien.

Italiens premiärminister heter inte Matteo Salvini, men det kan verka så. Han är högljudd, offensiv och har slagit ett band med Ungerns premiärminister Viktor Orban i migrationsfrågan. De säger nej till att emot några och Salvini har sen länge använt migrationsfrågan som språngbräda till mäktigare höjder.

Idag är han inrikesminister. Under sina få månader i regeringen har han väckt stor uppmärksamhet genom sitt kategoriska nej till att migrantfartyg angör italiensk hamn. Småbåtarna har inte talat så mycket om ännu, men som sagt - de italienska väljarna tar mer intryck av Salvinis nej till skepp än småbåtar.

Salvini är redan inne i nya valkampanjer, dels inför Europaparlamentsvalet nästa vår, dels inför nästa gång italienarna ska rösta. I ett försök att hålla en tydlig profil och stärka sin maktposition attackerar han Frankrikes president Macron för att vara hycklare. Macron säger sig vara positiv till invandring samtidigt som den franska gränsen hålls stängd.  

En tankesmedja i Bologna påstod häromdagen att italienare har en mer skev bild av sin invandring än övriga européer och att de drastiskt överskattar antalet migranter, men om små båtar går under radarn - vem vet då exakta siffror.

Verkligheten rör sig hela tiden och migranterna hittar hela tiden nya sätta för att nå sina mål.