Om traillöpning, yoga och karta och kompass

25 min
Vi ger oss ut i skogsområdet Nirra utanför Gällivare för att prata om varför det är härligt att springa i snöstorm och motvind, och hur man kommer över sin rädsla för mörker.

Nära en femtedel löptränar minst en gång i veckan, enligt Friidrottsförbundets löparrapport 2017. Exakt hur många som håller på med terränglöpning, eller traillöpning, när man springer bortom asfalt och välpreparerade elljusspår för att låta kroppen röra sig längs skogsstigar, backar, gräs och lera, är svårt att veta.

Men det dyker upp fler och fler traillöpartävlingar över landet och du kan utmana dig i kortare distanser i skogsterräng, till långa lopp i fjällmiljö.

Petra Åhl, som hade lämnat rötterna i Gällivare och utbildat sig och arbetat söderut i 20 år, återvände för några år sen för att komma närmare naturen, löpningen och yogan.

I det här programmet snörar vi på oss löparskorna och följer med henne ut i skogsområdet Nirra, utanför Gällivare.

Det talas ofta om att läsa karta och kompass som något alla bör kunna. Men hur gör man egentligen och hur svårt är det att lära sig? Ute med P1 träffar tidigare VM- och SM-medaljören i skidorientering; Lena Turesson för att få några råd på vägen.

Programledare: Linnea Luttu

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.35
    Neil Young - Razor Love
    Album: Silver And Gold
    Kompositör: Neil Young
    Bolag: REPRISE