KONSERT: Gregoriansk sång och medeltida ballader från festivalen Nomemus

Här finns inget ljud
Hör två konserter från den tionde upplagan av festivalen. Polska Gregorianum bjuder på mäktig kyrkosång och trion Ulv tolkar gruvliga ballader i folklig inramning.

I kvällens första konsert blir det gregoriansk kyrkosång men även flerstämmiga medeltida sånger med de åtta männen i vokalgruppen Gregorianum.  

Denna polska ensemble gräver gärna fram musik som inte framförts på hundratals år och denna konsert framför de musik ur ett manuskript från 1100-talet som finns bevarat i Warszawa.

Dessutom så fogar de in berättelser om olika helgon, bland annat musikens skyddshelgon S:ta Cecilia, skrivna av den polske prästen Peter Skarga på 1500-talet. Skarga ses som en viktig föregångare för litteratur på polska.

Gregorianum bildade 2005 av några sångare som allra först hade träffats i en barnkör men som upptäckte att dom delade kärleken till den riktigt tidiga musiken och ville arbeta vidare med den.

Den både lockande och farliga skogen är temat i kvällens andra konsert. Och dit drar vi tillsammans med trion Ulv som bjuder på medeltida ballader och nordisk folkmusik.

Älvor, varulvar och bergakungen är några av de väsen som befolkar naturen i de traditionella nordiska balladerna. Ofta går det illa när människan korsar deras väg.

Med hjälp av instrument som fiddla, kantele, klockor och spillåpipa ger trion Ulv en helt egen färg åt dessa medeltida berättelser liksom åt de vallåtar, polskor och folkliga koraler från Sverige och Baltikum som ramar in det hela.

Ulv består av sångerskorna och instrumentalisterna Agnethe Christensen, Elizabeth Gaver och Lena Susanne Norin som alla har rötter i den tidiga musiken.

Båda konserterna är från S:t Laurentii kyrka i Söderköping som är spelplats för festivalen Nomemus – Nordisk festival för medeltida musik. En festival som anordna varje sommar sedan 2008 och i år firade sitt tioårsjubileum.

Producent: Diyar Boskani
Programledare: Sara Norling