En storm i en kaffekopp efter Macrons Finlandsbesök: Erika Gabrielsson, Helsingfors.

3:03 min
Utrikeskrönikan 6 september 2018. Helsingfors.

Helsingfors, torsdag.

Det börjar nästan vara en vana: en stor världskändis- eller ledare besöker Finland. Oavsett hur framgångsrikt besöket har varit uppstår det en debatt strax efteråt - helst i social media - om hur Finland igen inte höll måttet internationellt sett. Det handlar så klart ofta om ironi och humor och det är bra att minnas att det som kan känns enormt i twittersfären, kanske bara når en liten skara. Men ändå.

Min förra krönika handlade om mötet mellan Trump och Putin i Helsingfors under sommaren. Efteråt uppstod en debatt om inredningen i de utrymmen som Donald och Melania Trump övernattade i här i Helsingfors. Kritikerna var inte nådiga.

Förra veckan besökte Frankrikes president Emmanuel Macron Finland. Av allt att döma trivdes han väl i president Sauli Niinistös och statsminister Juha Sipiläs sällskap.

Det är speciellt en bild som har väckt stor diskussion och uppmärksamhet. Då statsledare besöker Finland brukar de ofta dricka en kopp kaffe på Salutorget i Helsingfors, det gjorde också Macron och Niinistö.

Låt mig beskriva lite närmare vad det handlar om för det här är inte vilken fika som helst vi snackar om. Salutorget ligger vackert vid havet. Här trängs torgförsäljare, turister och tama måsar som är kända för sin fräckhet. Men det är en annan historia.

Här på torget kan man dricka kaffe i ett orangefärgat tält. Till saken hör att finländarna gärna titulerar sig det mest kaffekonsumerande folket i världen. Till saken hör inte att traditionellt dricka mörkrostat kaffe som i till exempel Frankrike.

På bilden som väckt mycket uppmärksamhet också i internationell media, ser man Macrons min efter att precis ha smakat på kaffet under den orangefärgade tältduken. Påhittade bildtexter låter förstå att kaffet inte verkade vara helt i den franske presidentens smak.

Bland annat Helsingin Sanomat, som är Finlands största tidning, har rapporterat mycket om det här. För den här bilden började leva sitt eget liv, så klart. Jag ska inte återgå alla svängar i långdansen i kaffegate, med det handlade bland annat om varför man ska bjuda internationella gäster på vardagskaffe i ett torgtält och så fanns det så klart de som försvarar denna folkliga, djupt rotade finländska tradition som vägrar böja sig för trender.

President Niinistö har på Twitter kommenterat torgfikan med att det ibland händer att en gäst blir nyfiken på vad som händer på torget och vill dricka kaffe där - och då fikar man som folk gör.

Också det franska presidentkansliet kommenterade enligt Helsingin Sanomat kaffegate. I ett e-postmeddelande uppgav representanter för Macron att det är viktigt för den franske presidenten att vara ute bland folk; han vill förstå hur det vanliga livet ser ut för européer.

Oavsett vad presidentkansliet säger kommer jag osökt att tänka på det gamla ordspråket: en bild säger mer än tusen ord.