Populära Paxserien i mål och Guerilla Girls på krigsstigen i konstvärlden

54 min

Bokslut för Pax! Intervju med Åsa Larsson, en av författarna till böckerna om Viggo och Alrik. 30 års konstaktivism med Guerilla Girls på Mjellby konstmuseum och är det dags för klimakterieaktivism?

Den omåttligt populära bokserien Pax har nu gått i mål. Författare är Ingela Korsell och Åsa Larsson, Henrik Jonsson illustrerar och den sista delen som är del tio heter "Draugen". Får vi veta hur det går för Viggo och Alrik och de andra i kampen mot impar och andra monster i Mariefred nu? Åsa Larsson kommer till P1 Kulturs studio.

Idag kommer också "Den hiskeliga berättelsen om lille han" ut, uppföljaren till författaren Lena Ollmark och illustratören Per Gustavssons Augustnominerade "Den förskräckliga berättelsen om lilla hon". Viveca Bladh har läst. 

"Maria Lindbergs bilder är som fönster som öppnas i din egen skalle. Mot frisk luft och frihet". Så säger Mårten Arndtzén om hennes pågående utställning på Malmö Konsthall. Hör hela recensionen i P1 Kultur.

Guerilla Girls tillhör de mest etablerade aktivistgrupperna på konstscenen. Nu visas mer än 30 år av deras protester mot ojämlikheter i konstvärlden på Mjellby Konstmuseum utanför Halmstad. Cecilia Blomberg har sett utställningen och träffat två av gruppens medlemmar, som alltid framträder iförda gorillamasker.

Är det kanske dags för klimakterieaktivism nu? I dagens OBS-essä får vi höra bibliotekarien Elisabeth Skog, som söker efter fakta om klimakteriet men istället möts av en humor som inte vill henne något gott.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Anna Tullberg

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista