John Singer Sargent – känslig skandalporträttör med sinne för stil

54 min

John Singer Sargents sinne för stil och mode – och människors inre – gjorde honom hett eftertraktad som porträttör bland det förra sekelskiftets glamorösa grädda i Paris, London och New York.

John Singer Sargents känsliga målningar av människor har fått många att imponeras av hans öga och teknik. Konstnären Andy Warhol var en av dem. ”Åh, gud jag önskar att jag kunde måla såhär bra, som han sade och tillade att en av anledningarna till hans beundran var att John Singer Sargent ”fick alla att se glamorösa ut, längre och smalare”. Men utan att de tappade personlighet, tvärtom. Han påpekade att ”vartenda porträtt har olika sinnesstämningar”.

Men så var John Singer Sargents en ovanligt lyhörd konstnär ifråga om att snappa upp, och subtilt skildra, människors personligheter, och han var väl medveten om kläders betydelse för att understryka desamma. Han hade med sig väskor fulla med plagg och accessoarer, och han fick ofta tillgång till garderoberna hos dem han skulle avbilda.

I veckans program pratar vi med curator Theodor Ringborg och Patrik Steorn konstvetare och museichef på Thielska galleriet. Och så tar vi en närmare titt på författaren Henry James, vän till John Singer Sargent.

Veckans gäst är Per Hedström, utställningschef på Nationalmuseum.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.10
  Bagheera Smoov - Todd Shaw
  Album: Todd Shaw
 • 10.12
  N:elo - TrueSelf
  Album: TrueSelf
  Bolag: Highest Records
 • 10.17
  RooLuv - Wherever You Are
  Album: Diamond in a Rough
  Bolag: 960873 Records DK
 • 10.25
  Epic Happy Birthdays - Happy Birthday Ashley (The Cat Version)
  Album: Epic Cat Happy Birthday Songs, Vol. 1
  Bolag: Epic Happy Birthdays
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista