Ett år med #metoo - vad har förändrats?

54 min
Vad är kärlek efter #metoo? Vad är en jämlik sexuell revolution? Vad har hänt i Los Angeles? På teaterutbildningarna i Sverige? På vilket sätt är striden om Brett Kavanaughs nominering en ny fas?

Den norska feministen och litteraturvetaren Toril Moi säger att hon under det senaste året bara blivit mer övertygad om att metoo faktiskt är en ny våg i kvinnorörelsen historia. Hur ser vi det? Frågorna är många när vi samlar korrespondenter, journalister, författare och hör röster från studenter och utbildningsansvariga i dagens P1 Kultur.

Kulturkorrespondent Naila Saleem rapporterar från Los Angeles. Hur pratas det om metoo i filmbranschens mecka ett år efter artiklarna om Harvey Weinstein?

Kulturredaktionens reporter Matilda Källén har undersökt vad som hänt på de svenska teaterutbildningarna efter uppropet #tystnadtagning. Märker studenterna av en förändrad attityd?

Kajsa Boglind, Sveriges Radios korrespondent i Washington,  sammanfattar läget kring processen med den amerikanske domaren Brett Kavanaugh och de anklagelser som riktats mot honom om sexuella övergrepp. Vad betyder de protester och ställningstaganden som gjorts under de senaste dagarna i USA inför omröstningen om han ska få en plats i högsta domstolen?

Gäster i studion är Karin Olsson, kulturchef på Expressen, och Sofia Mirjamsdotter, ledarskribent på Sundsvalls Tidning.

Metoo-hösten 2017 läste författaren Tone Schunnesson en tidningsartikel som visade sig handla om hennes ex-pojkvän. Kvinnorna i artikeln vittnade om övergrepp och våld. Artikeln fick henne att blicka tillbaka på relationen, men också på andra relationer och den hon är i förhållande till andra. Dagens OBS-essä: Vad är egentligen kärlek efter metoo?

Dessutom har vi tjuvtittat på de första två avsnitten av den franska spionserien "Falsk identitet", varit på "Monsters of Film" och pratar om svart identitet och skräckfilm med Dianca London Potts.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Anna Tullberg