John Ajvide Lindqvist om skräck och skrivande

54 min
Hur uppstår skräcken i skrivandet? John Ajvide Lindqvist debuterade 2004 med vampyrromanen "Låt den rätte komma in"och blåste nytt liv i genren. Möt honom i dagens P1 Kultur.

Skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist har under det senaste decenniet varit svensk skräcklitteraturs största namn. Nu är aktuell med en bok om sitt eget skrivande: Misslyckas igen, misslyckas bättre: Anteckningar om skräck och skrivande. Hör honom i en lång intervju om hur skräcken uppstår i en text och vad han vill uppnå genom att skrämmas.

När Norrlandsteatern frågade femteklassare vad de ville att en skräckpjäs skulle handla om blev svaret: Dockor. Nu har den nyskrivna pjäsen Doll Conspiracy premiär. P1 Kultur besökte en föreställning med provpublik.

Aleksa Lundberg, aktuell med uppväxtskildringen Bögtjejen, och Fredrik Ekelund som nyss kom ut med den självbiografiska transskildringen Q möttes under helgens Bokmässa i ett samtal med P1 Kulturs Roger Wilson. 

Pireuslejonet i Venedig – en flera meter hög antik marmorstaty – har flera kopplingar till Sverige. På 1700-talet upptäckte den svenska diplomaten och språkforskare att det stod nåt på lejonets sida: Ett meddelande från en annan tid, från nordbor som sökte lyckan vid Medelhavet. Frilansjournalisten Tor Billgren har gjort dagens OBS-essä.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson