Kaepernicks comeback: Fernando Arias, New York

3:17 min
Utrikeskrönikan 7 september 2018. New York.

New York fredag,

”Tro på något, även om det betyder att du måste offra allt” står det på den gigantiska reklamskylten vid Penn Station i New York.

Bakom texten, ett svartvitt foto av en man som tittar ut över rusningstrafiken. Folk stannar och tittar upp. Någon tar ett foto med sin mobiltelefon.

Det här är en historia om sport, politik, juridik, antirasism, en valkampanj i Alabama och president som går ifrån sitt manus.

Och så handlar det om män som bränner upp sina skor.

Allting började när San Fransisco 49ers quarterback, Colin Kaepernick, satte igång en proteströrelse i den amerikanska fotbollsligan, NFL. Under den traditionsenliga nationalsången satte han sig ner på ett knä före sina matcher. Spelare i andra lag tog snabbt efter, när det stod klart att Kaepernick protesterade mot rasism och polisens övervåld mot svarta.

För president Trump var Kaepernicks agerande ett hån mot nationalsången och mot flaggan. Under ett kampanjmöte i Alabama uppmanade han ägarna till NFL-lagen att ”köra ut de jävlarna” som protesterade på det sättet.

Trump fick på många sätt som han ville. NFL hotar nu med böter för de spelare som protesterar under nationalsången och Colin Kaepernick fick inget nytt kontrakt.

Många sportjournalister är överens om att Kaepernick frystes ut av NFL-lagen.

Kaepernick har sedan dess varit förhållandevis tyst, men i en ny reklamkampanj för företaget Nike har Kaepernick visat att han är långt ifrån tystad.

Förutom gigantiska affischer med Kaepernicks ansikte har han också gjort en TV-reklam lagom till att NFL-säsongen börjar. Igår spelades den första matchen i ligan, och i reklampausen var han mer högljudd än någonsin.

”Tro på något, även om det betyder att du måste offra allt” säger han och tittar rakt in i kameran.

De personer som håller med Donald Trump har spridit filmer där de bränner skor och strumpor från sportmärkesföretaget.

Allt det här så klart bidragit till mer uppmärksamhet för Nike, men också fler artiklar om Colin Kaepernick.

Trump lyckades förmodligen få NFL-lagen att frysa ut Colin Kaepernick.

Men han hjälpte samtidigt till att skapa en ikon.

Kaepernick å sin sida, som med sina protester vill väcka debatt om rasism och polisbrutalitet, har nu fått en mycket större arena att göra det på.