Keramikern Gunnar Nylunds oansenliga klassiker - och nya serier om cikador och självmord

54 min

Gunnar Nylund ruvar lite i skuggan av mer berömda kolleger som Stig Lindberg och Wilhelm Kåge - men finns ännu kvar i många svenska hem. Hur står sig hans jultallrikar och djurfiguriner i dag?

Det är Kulturredaktionens Gunnar Bolin som har tagit hjälp av Inger Nordström på Rörstrands museum och Petter Eklund - författare till en ny monografi om Gunnar Nylund - för att titta närmare på keramikerns verk då och nu.

Jenny Teleman har signerat dagens seriehörna. Där behandlas illustratören Piotr Sochas och biologen Wojcieh Grajkowsikis "Stora boken om träd", Alma-pristagaren Shaun Tans "Cikada", "Alltid fucka upp" av Moa Romanova och "Vi skulle segla jorden runt" av Anna Sundström Lindmark och Elisabeth Widmark.

P1 Kulturs reporter Joakim Silverdal har träffat personerna bakom den nya stora uppsättningen av "La Traviata" på Norrlandsoperan i Umeå - som sjungs på svenska och med en högst annorlunda scenografi.

Vi får även höra kritikern Martina Lowden recensera Fredrik Nybergs diktsamling "Offerzonerna" och om Ali Smiths nya roman "Höst".

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Mattias Berg

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.11
  Whisperwood - Pawn Song
  Album: Whisperwood
  Bolag: Nature Sounds
 • 13.13
  Celldweller - Frozen
  Album: Celldweller
  Bolag: Esion Media/Position Music
 • 13.18
  Robert Johnson - Love In Vain
  Album: Master Of Blues
  Bolag: RGS Music
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista