Leder förändringar på miljöområdet till försämrad livskvalitet?

40 min

Idag pratar vi om hur förändringar på miljöområdet kan upplevas positivt, om livets andra halvlek och vad man ska göra när det arga barnet inte slutar skrika.

Bara jobbiga förändringar i klimatkrisens spår?

Idag kom FNs klimatrapport som beskriver vilka konsekvenser en uppvärmning på 1,5 grader kommer att få och vilka fördelar det har om uppvärmningen kan stanna där och inte öka mer. Men om det ska lyckas krävs det stora förändringar som ibland beskrivs som uppoffringar.

Vi pratar med Gró Einarsdóttir, doktor i samhälls- och miljöpsykologi, om varför förändringar på just miljöområdet lätt upplevs som något som medför försämrad livskvalitet, trots att kålsallad och cykelturer ofta har god effekt på det psykiska välbefinnandet.

Livets andra halvlek

Och så pratar vi med regissören Malin Morgan och skådespelaren Carina Jingrot om livets andra halvlek utifrån pjäsen Kom igen Caritha, som i monologform skildrar en kvinna som har svårt att förlika sig med att allt inte längre är möjligt. Måste det vara jobbigt att passera femtio?

Vad är ett lågaffektivt bemötande?

Ett ämne som många som haft barn i sin närhet undrar över är hur göra när barnet är väldigt argt och inte slutar skrika. Hur behålla det egna lugnet fast man är alldeles svettig och kokar inombords. Det ska vi prata om idag med Annica Kosner som är psykolog.

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Helena Huhta

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.04
  Taylor Swift - ...Ready For It?
  Album: reputation
  Bolag: Big Machine Records, LLC
 • 15.06
  Kanye West - Ye Vs The People
  Album: Ye Vs The People(Clean)
  Bolag: Rock The World/IDJ/Kanye LP7
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista