Vad har Nationalmuseum för betydelse för den nationella identiteten?

40 min
Hur ska Sverige styras och försvaras vid invasion och ockupation och vad menar påven när han nu uppmanar till bön för att bekämpa djävulen?

Nationalmuseum och Midvinterblot

Idag är det visning av miljardrenoverade Nationalmuseum i Stockholm som ska invigas av kungen, drottningen och kronprinsessan på lördag. Vi pratar om museets roll för Sveriges nationella identitet och vi ger dig hela historien om Nationalmuseums mest kontroversiella målning. Tintin Hodén, idéhistoriker och doktorand vid Linköpings universitet, har koll på kontroverserna kring Carl Larssons enorma målning Midvinterblot

Hur styrs Sverige vid invasion och ockupation?

Idag väljer riksdagen krigsdelegationen, alltså de 50 personer som ska ersätta Riksdagen och styra Sverige vid krigsfara och i krig. Fredrik Bynander, chef för FHS center för totalförsvar och samhällets säkerhet, är här för att svara på om infrastrukturen och de gamla bergrummen för Sveriges statsledning finns kvar. 

 Bön mot djävulen

Påven har uppmanat hela den katolska kyrkan att varje dag be för att bekämpa djävulen, som han anser vara orsaken till de omfattande sexuella övergreppen av katolska präster. Om detta pratar vi med Benjamin Ekman, doktorand i kyrkohistoria vid Lunds universitet.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ulrika Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.40
    Taylor Swift, Seeb - Delicate - Seeb Remix
    Album: Delicate (Seeb Remix)
    Bolag: Big Machine Records, LLC