Public service möter motstånd och Alla är sämst

54 min

Igår fick 205 anställda på Danmarks radio sparken som följd av stora sparkrav -finns det ett större europeiskt mönster? Premiär för poeten och musikern Mattias Alkbergs scenshow "Alla är sämst".

Danmarks radio fick i våras omfattande krav på nedskärningar – i går blev bilden mer konkret när 205 personer meddelades att de var uppsagda. I det nya kontraktet med staten betonas också att programinnehållet ska spegla att Danmark "har sina rötter i kristendomen" och att DR har ett uppdrag att "sprida dansk kultur och det danska kulturarvet". Liknande exempel finns från fler public service bolag i Europa. Finns det ett större mönster? Hör medieforskare Maria Norbäck, Claes Aronsson utrikeskorrespondent i London samt Margareta Svensson, Syderopakorrespondent. 

I kväll har poeten och musikern Mattias Alkbergs nya föreställning premiär på Norrbottensteatern – "Alla är sämst". Senare i höst ska föreställningen ut på turné. P1 Kultur har besökt repetitionerna. 

Det är nu ett år sedan skandalen kring Harvey Weinstein briserade och resulterade i rörelsen Metoo. I Hollywood är meningarna delade kring vad rörelsen inneburit så här långt. P1 Kultur har träffat författaren och komikern Merrill Markoe som är argare än någonsin över det som hon ser som bristen på förståelse för kvinnliga sexualbrottsoffer i USA.

Och denna veckas ord har Fredrik Wadström också hittat i efterdyningarna av #metoo – i vitt skilda betydelser. Veckans ord är "Offer".

Har konsten en uppgift när det gäller det gemensamma minnet av stora katastrofer, eller riskerar den att bara göra saken värre? I dagens essä från OBS har kulturredaktionens Mårten Arndtzén funnit svaret på en undanskymd plats intill en gammal kyrkogård i Stockholm.

Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.33
    Mattias Alkberg - Skända flaggan
    Album: Mattias Alkbergs Begravning
    Bolag: Teg
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista