Bland ekollon i Sörmland och möte med naturnära jobbare

96 min
Vi sänder från en sörmländsk ekhage i drivor av ekollon. Hur har växter och svampar påverkats av extrem värme och torka? Och så möter vi några i satsningen naturnära jobb. Programledare: Mats Ottosson

Vi hittar vår fältreporter Lena Näslund i en sörmländsk ekhage, i drivor av ekollon, på spaning efter sommaren som gått. Hur har växter och svampar påverkats av extrem värme och torka?

Vi tittar på tickor på ekbjässarna, funderar över förloraren fältgentiana och beundrar den bedårande blåklockeblomningen.

Ciceron på Västerängen vid Tullgarns slott är botanisten Hans Rydberg - som också berättar mer om ett av sitt livs fynd. Smaka på namnet: doftknölfoting.

Och så åker vi till Färnebofjärdens nationalpark för att möta några av de 1 500 personer som fått arbete genom satsningen naturnära jobb. Det här arbetslaget röjer fram gränsen mellan nationalparken och den övriga skogen.

I veckans kråkvinkel drömmer Jenny Berntson Djurvall om att forska om delfiner - eller kanske ännu hellre stövsländor eller papegojskivlingar.

På tal om svamp reder vi ut hur det kommer sig att lavskrikor klarar av att äta röd flugsvamp. Och i podden Svampgalens sjunde avsnitt ger sig Patrick Björck och Mats Ottosson ut på skattjakt, där högsta vinsten är sällsynta fynd som visar på höga naturvärden.

Programledare är Mats Ottosson.