En mexikansk matlåda: Lotten Collin i Latinamerika

3:13 min
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.

Måndag morgon, Bogotá.

Symboler är viktiga. Som en matlåda i Mexiko City.

– I den här matlådan har jag min lunch. Quesadillas, och vindruvor till efterrätt, säger senatorn Martí Batres i videon han la upp på Twitter häromveckan, under hashtagen ”Tupperchallenge” – Matlådeutmaningen.

– Jag tänker inte låta senaten stå för några av mina luncher. Om jag går till en restaurang så kommer jag betala maten själv, säger Martí Batres.

Förra veckan var första gången den mexikanska kongressen sammanträdde sen valet den 1 juli, då vänsterledaren Andrés Manuel López Obrador vann med stor marginal, både presidentposten och majoritet i kongressen… som nu satt igång att debattera hans kanske viktigaste vallöfte: Att kapa löner och förmåner inom den statliga sektorn. Lopez Obrador har halverat sin egen lön. Och en lag som antogs redan i förra veckan gör klart att ingen statligt anställd får tjäna mer än presidenten.

Kritiker menar att López Obradors besparingslöften utgör en mycket liten del av Mexikos totala statsbudget, och hävdar att hans utspel därför är simpel populism. Men på en kontinent där politiker ständigt hovrar långt ovanför den stora fattiga massan – i helikoptrar och dyra presidentplan – spelar symbolerna roll. López Obrador tänker sälja presidentplanet och flyga reguljärt istället, varpå kritiker spydigt undrat vad han gör om flighten blir försenad? Han ska göra sig av med livvakterna och vägrar flytta in i presidentpalatset. Symboler, kanske - men de har ju funkat förr: Uruguays populäre ex-president José Mujica bodde kvar i ett litet torp på landet, São Paulos tidigare borgmästare och nu presidentkandidat Fernando Haddad är känd för att flyga ekonomiklass. Eller varför inte Per Albin Hanssons spårvagnsturer.

Men det finns uppenbarligen gränser. För när López Obradors parti Morena i förra veckan klubbade en ny lag som enbart ger senatorerna rätt till frukt och frön istället för mat under debatterna så blev det ramaskri. Förhandlingar inleddes, och partierna kom överens om att vid sessioner längre än 4 timmar ska senatorerna få tillgång till en salladsbar.

Men, sa regeringspartiet stolt, den kommer inte serveras av några servitörer. Hädanefter får politikerna själva gå och hämta sin måltid. I en matlåda.