En friare Robyn, en mer gotisk Lisbeth Salander och bästa kulturtipsen just nu

54 min
Premiär för vår kritikerlista! Dessutom: Robyn är tillbaka med dansant vemod på "Honey", vi synar den nya Salander och ser en upphittad stumfilm av legendaren Victor Sjöström

Funderar över vad du ska läsa, se, höra? Idag lanserar vi kulturredaktionens tipslista!

Robyn släpper albumet "Honey" åtta år efter att hon avslutade trilogin Body Talk. P1 Kulturs musikkritiker Matilda Källén hör en friare Robyn på ett album som växer för varje lyssning. 

"The Girl in The Spider's Web" bygger på David Lagercrantz roman "Det som inte dödar oss" - fortsättningen på Stieg Larssons millenniumserie. Nu är det Claire Foy ( från bl a "The Queen") som spelar Lisbeth Salander. Vad är det för en Salander som likt en Marvelfigur sladdar genom ett betonggrått Stockholm? Måns Hirschfeldt och Lisa Bergström har sett "The Girl in The Spider's Web".

När det franska filmarkivet CNC höll på att leta filmmaterial från första världskriget hittade man samtidigt en stumfilm från 1915 av den svenska legendaren Victor SjöströmMattias Berg har varit på en visning av  "Judaspengar", som handlar om en person som felaktigt anger sin vän för ett dråp som han själv utfört och sedan ångrar sig.

Veckans Klassiker är en riktigt grym historia. Eftersom det just nu är monstermånad i P1 Kultur, passar Karsten Thurfjell på att påminna om Bröderna Grimms saga "Eneträdet".

Programledare: Roger Wilson
Producent: Anna Tullberg

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.08
  Robyn - Missing U
  Album: Missing U
  Bolag: Cherrytree Records/Kierszenbaum 33%
 • 13.10
  Robyn - Honey (Single Edit)
  Album: Honey
  Bolag: Cherrytree Records/Kierszenbaum 33%
 • 13.13
  Robyn - Ever Again
  Album: Honey
 • 13.46
  Bono - Message to Souris
  Album: Souris Calle
  Bolag: Perrotin
 • 13.46
  Juliette Armanet - Cool Cat
  Album: Souris Calle
  Bolag: Perrotin
 • 13.47
  Jarvis Cocker - A Cat Called Souris
  Album: Souris Calle
  Bolag: Perrotin
 • 13.48
  Ttes Raides - Les Autres
  Album: Banco
  Bolag: Warner Music