Hur bra blev nya Nationalmuseum? Och hur viktigt?

54 min
I helgen öppnade Nationalmuseum i Stockholm igen – efter nästan sex års restaurering då mycket av originalbyggnaden återskapats. Vi låter tre kritiker vända och vrida på den konsthistoriska händelsen.

Det är konst- och designkritikern Maryam Fanni som tillsammans med Kulturredaktionens Mårten Arndtzén och Måns Hirschfeldt diskuterar museets arkitektur, utställningar och uppdrag.

Vi får dessutom höra P1 Kulturs Karsten Thurfjell intervjua Nationalmuseums chef Susanna Pettersson, där hon också väljer sin egen favoritmålning bland alla de tusentals utställda verken. Liksom en liten bit ur radioarkivet om själva tillkomsten av museet kring mitten av 1800-talet: vad som blev en av Sveriges dyraste enskilda byggnader genom tiderna.

Utöver allt detta blir det en OBS-essä av författaren och kritikern Maria Gummesson, som funderar kring frågan om vilken fågel som är vanligast i svensk poesi - och varför.

Som ett led i P1 Kulturs monstermånad under oktober, får vi också besök av Jack Werner som har "Creepypodden" i Sveriges Radio. Där skärskådar han gamla monster och spökhistorier i ny, digital tappning.

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Mattias Berg