Ett hus för Arvo Pärt och konsten att sluta knarka kärlek

54 min
Daniel Birnbaum har skrivit en roman om sin skugglike farfar, vi guidar till kompositören Arvo Pärts inre rum, recenserar Claire Messuds nya roman och hör en essä om konsten att släppa gammal kärlek

I dag öppnar Arvo Pärt Centret i Laulasmaa i Estland. Pärt är inte bara landets störste kulturpersonlighet, han är också en av världens mest kända kompositörer av konstmusik. "Helst ska man komma till centret till fots", säger chefen Anu Kivilo till P1 Kultur. I studion också dramatikern Magnus Lindman som guidar till Arvo Pärts värld.

Moderna Museets avgående chef Daniel Birnbaum har skrivit en roman som kretsar kring hans gåtfulle farfar. "Dr B" handlar om en tyskjudisk journalist som under andra världskriget flyr till Stockholm för att därifrån bland annat hjälpa brittiska spioner att sprida propaganda i Tyskland. Daniel Birnbaum är gäst i P1 Kultur.

Och så har Lina Kalmteg läst den amerikanska författaren Claire Messuds senaste roman "Den brinnande flickan". Messud nådde många svenska läsare med hyllade "Kvinnan på övervåningen", en feministisk roman med en ursinnig berättare. Är "Den brinnande flickan" en lika upphetsande upplevelse?

Dagens OBS-essä handlar om konsten att sluta knarka kärlek. "Uppbrott och separationer är smärtsamma, psykologiskt och biologiskt, men vi behöver lära oss att förstå att de tillhör livets grundbultar", säger frilansjournalisten Anna Thulin i dagens essä.

Dessutom: onsdag betyder nytt avsnitt av Bergmanpodden! Idag väntar den tjugosjunde filmen i Ingmar Bergmans egen regi: "Persona". Full pott rakt av i betygsnämnden. Gunnar Bolin berättar vad som väntar hugade lyssnare.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Anna Tullberg

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.30
  Gidon Kremer - Paert: Tabula Rasa, I. Ludus - Con moto
  Gidon Kremer
  Silencio
  Etikett: Nonesuch
 • 13.32
  Alexander Malter - Pärt: Für Alina - 1. Für Alina
  Album: Contemporary Classical Music
  Bolag: U-5
 • 13.37
  Netherlands Chamber Choir - I Am the True Vine
  Netherlands Chamber Choir
  Pärt & Palestrina
  Etikett: Globe