KONSERT: KVAST 10 år jubileumskonsert

Här finns inget ljud
Föreningen KVAST (Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare) firar tioårsjubileum med en festival i Stockholms konserthus. Direktsändning av torsdagens konsert.

Hör musik av Amanda Maier Röntgen, hennes inte alltför ofta framförda Violinkonsert från 1875. Hon var en framstående violinist och gav konserter både i Sverige och utomlands. Dessutom blev hon vår första kvinnliga musikdirektör 1872. Guro Kleven Hagen är violinsolist i konserten.

Ethel Smyth var någon generation senare än Amanda Maier röntgen. Av denna engelska tonsättare och förespråkare för kvinnlig rösträtt i suffragettrörelsen, får vi höra ouvertyren till operan The Wreckers från 1902–04. Operan handlar om vrakplundrare vid Cornwalls kust.

Molly Kien är en amerikansk tonsättare, verksam i Sverige. Hon har inspirerats av Isaac Grünewalds matta med mytologiska motiv från Kreta. En matta som finns i Konserthuset. Inspirationen resulterade i en harpkonsert, Song of Britomartis för harpa och orkester, där Laura Stephenson är solist.

Dessutom hör vi ett stycke av Catharina Palmér, Färd genom ögonblicket för orkester och recitatör med text av Tomas Tranströmer. Recitationen görs av Lena Hoel och Kungliga filharmonikerna dirigeras av Joana Carneiro.

Solister: Guro Kleven Hagen, violin och Laura Stephenson, harpa. Kungliga filharmonikerna, Stockholm. Dirigent: Joana Carneiro.

  • 1. Ethel Smyth: Uvertyr till "The wreckers". 
  • 2. Molly Kien: Song of Britomartis för harpa och orkester. 
  • 3. Amanda Maier-Röntgen: Violinkonsert, version Klas Gagge. 
  • 4. Catharina Palmér: Färd genom ögonblicket.

Direktsändning från Stockholms konserthus.

Programledare: Per Lindqvist och Sara Norling