Barn utan man

36 min

Annas desperata längtan efter barn skrämde bort alla män hon träffade. När hon var 39 år fick hon dessutom beskedet att hon inte längre kunde få barn. Två år senare kom Eric - som blivit till genom provrörsbefruktning i Danmark. - Han är mitt mirakel, säger Anna, men livet som ensam mamma är inte enkelt. Insikten om vad ensamt ansvar verkligen innebär var gav ångest och vaknätterna tär. Vilka egenskaper har egentligen donatorn och vad säger man till folk som frågar vem pappan är?

När Anna närmade sig 40 kände hon att tiden sprang ifrån henne när det gällde att skaffa barn. Hon åkte till Danmark och gjorde en provrörsbefrukting och blev gravid på första försöket. Och hon är långt ifrån ensam om att välja det alternativet.

– Jag hade en pojkvän när jag gjorde provrörsbefruktningen men kände att jag inte kunde vänta på att han skulle bli redo att skaffa barn, säger Anna, mamma till Eric som snart fyller nio månader.

Några år tidigare hade Anna fått beskedet att hon inte längre kunde få barn eftersom hon blivit för gammal och hade dålig äggproduktion. Men en annan läkare gjorde en annan bedömning och Anna åkte till Danmark och blev gravid på första försöket.

– Det har varit mycket oro, inte minst för att jag tidigare fått höra att jag absolut inte kunde få barn.

Nu är Eric här och Anna ser honom som sitt mirakelbarn. Men livet som ensamstående mamma innebär också stora prövningar. Insikten om vad ensamt ansvar verkligen innebär gav svår ångest och vaknätterna tär. Annas föräldrar är gamla och någon praktisk avlastning kan hon inte räkna med.

Hon funderar även en hel del över donatorns egenskaper - och vad säger man till folk på stan som undrar vem pappan är?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista