Gymnastikliv

39 min

- Jag har aldrig blivit ifrågasatt som förälder, för det är väl ingen som vågat säga något till mig. Men visst kan jag förstå debatten om rimligheten i att små barn tränar så pass mycket... Sara Rumbutis är mamma till tre talangfulla gymnaster. Men hon är även tränare, internationell domare och gift med Sergej, anställd tränare i Stockholm Top Gymnastics och under sin aktiva period en av världens bästa gymnaster. I lägenheten i Bromma, på bekvämt avstånd från gymnastikhallen, är flyttkartongerna precis uppackade. Det var familjens helhjärtade satsning på gymnastiken som styrde flytten från Älvsbyn i Norrbotten till huvudstaden. Den främsta orsaken var det faktum att Saras och Sergejs dotter Julia, 14 år togs ut till Svenska Olympiska kommitténs talangsatsning på unga gymnaster, med det uttalade målet att någon i gruppen ska ta medalj på OS i Rio 2016.

Sjuåringar som tränar sex gånger i veckan är inte något man höjer på ögonbrynen åt i specialhallen i Åkeshov. David Rumbutis som är 11 år är uppe i 26 träningstimmar i veckan och hans storasyster Julia klämmer in ytterligare ett par timmar. Totalt fokus i träningshallen är ett måste eftersom många övningar annars skulle vara livsfarliga för elitgymnasterna. Lika uppenbar som koncentrationen är dock glädjen och tillfredsställelsen när någon bemästrar en ny övning – när liten eller stor klarar något nytt ringer gymnasten i en klocka och alla stannar upp i någon sekund för att applådera.

Gymnastikliv är en P4-dokumentär om hur man balanserar tillvaron i en trebarnsfamilj där krävande träning, nervkittlande tävling, konkurrens men även den påtagliga gemenskap i hallen är det som dominerar familjelivet. Dokumentärmakaren Lena Callne - som i sin ungdom själv höll på med gymnastik under dåtidens premisser - får en hisnande inblick i svensk elitgymnastik anno 2011 och jagar spår av den där hotfulla pressen som vi så ogärna vill associera till ungdomsidrott.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".