Ett avsnitt från P4 Dokumentär
40 min
Sagolandet
Sön 25 dec 2011 kl 22:05
Taru Nurmela är 29 år och sjunger finsk tango - i svenska Eskilstuna. Många ungdomar förknippar dansen med gamla gubbar som pimplar Koskenkorva och Taru har svårt att hitta bandmedlemmar som är yngre än... 60 år. Men det finns platser där den finska dansen fortfarande lever. Det här är också ett program om att längta bort och komma hem.

Följ med till Skultuna lagård där festklädda Sverige-Finländare sjunger karaoke och virvlar runt på lagårdsgolvet. Taru är med och tävlar om en plats som tangodrottning.

Och möt Isto Hannukainen som minns sommarnattens dans under björkarna i Finland. Han bar med sig tangon närmast hjärtat när han flyttade över Östersjön och blir nostalgisk när han rotar runt bland lp-skivorna.

För 23-åriga Sanna Pynnönen är den finska tangon minst lika spännande som salsa men hon drömmer inte direkt om att hitta en ung, vacker tangokung här i Sverige. Följ med till en liten föreningslokal i Torshälla där Sanna lär ut finsk dans till pensionärer. Vad får Sanna och Taru att hålla kvar i ett arv som många andra valt bort?

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".