Ett avsnitt från P4 Dokumentär
45 min
Klass - tur och retur?
Sön 01 jan 2012 kl 22:05
Jag visste inte att klass kunde vara så påtaglig och smärtsam innan jag fick insyn i den andra sidan. Som ung intalade jag mig att klass tillhörde det förflutna. Att min mamma och de andra arbetarna som... studerade och gjorde ”klassresan” under det svenska folkhemmets tid var de första och sista. Men nu. Skillnader jag valt att blunda för framstår så brutalt. Ämnet klass kan vara så känsligt. Svettigt. Oavsett sida.

Redan som barn under 1980-talet väcktes Eija Hetekivi Olssons ilska mot klassamhällets sneda villkor.

I den här dokumentären följer vi med henne till miljonprogramsförorten Gårdsten utanför Göteborg, där hon växte upp.

Vi möter också Emma von Essen och hennes pappa Richard von Essen, som bägge som barn ville dölja det adliga efternamnet och familjens historia, då det förde mig sig oönskade förväntningar och förutfattade meningar.

Emma von Essen berättar också om en skuld hon känner - över att tillhöra de privilegierade.

Till sist möter vi också min mamma, Inger Hedman. Född rätt in i fattig arbetarklass under 1930-talet och omgiven av ett uttalat klassamhälle. Men där en stark känsla av att ha ett eget värde skyddat.

Jag heter Jonna Berglund och har arbetat vid Sveriges Radio i snart 14 år, men varvar nu mitt arbete med studier till trädgårdsmästare. Det här programmet om klass är min fjärde P4 dokumentär. De tre tidigare är Begäret, (2010), Vad är det med träden? (2009) och Jag har inte tid att dö! (2008).

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".