Underjordiska samspel och dörrvakten i bålgetingboet

96 min
Vi undersöker samspelet i jorden mellan rötterna och mykorrhizasvamparna. Och kikar in i bålgetingboet som är som ett eget samhälle med dörrvakt och allt. Programledare: Mats Ottosson.

Naturen är full av samspel och samarbeten.

På lördag dyker vår fältreporter Joacim Lindwall ner under jorden där mykorrhizasvamparnas trådar bildar en väv, ja nästan så att jorden i sig blir som en levande organism. Detta är Anna Roslings specialområde – hon forskar vid Uppsala universitet om hur svamparna i jorden samspelar med varandra. Hon medverkar i sändningen från Kungsängen i Uppsala.

Och även i bålgetingarnas samhälle är samspel och samarbete av yttersta vikt. Lisa Henkow har träffat entomolog Dave Karlsson vid en trädstam, där en bålgeting håller vakt och en annan har som uppgift att fläkta in luft till arbetarna och drottningen som finns inne i boet.

Måste man älska lusflugor i hårbotten och kunna arta en knepig mossa för att få kalla sig naturälskare? Det undrar Helena Söderlundh i veckans kråkvinkel.

Vår podd Svampgalen har nu kommit fram till avsnitt åtta. Under hösten har vi fått in många lyssnarfrågor om svamp. Vi ber svampkännaren Patrick Björck svara på några av dem – bland annat hur det kom sig att det en salamander följde med hem i svampkorgen!

Och hur är det egentligen med bananflugorna som dras till vin och öl – gillar de att bli berusade? Det där reder vi ut.

Programledare är Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.28
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016
 • 07.03
  Leon Vynehall - Inside the Deku Tree
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024