Hårda böter för vaccinrädda - Ekots Johan Bergendorff i Belgrad

3:09 min
Utrikeskrönikan 24 september 2018

Belgrad måndag.

En extremt smittsam sjukdom sprider sig just nu i Europa. 10 000-tals har drabbats, var tusende dör, andra får svåra hjärnskador, främst småbarn. Ändå finns ett mer än 50 år gammalt botemedel som skyddar extremt bra. Det handlar förstås om mässling.

Jag äter middag med psykiatern Jovana Stojkovic, en välsminkad brunett i pärlhalsband som åtalats för att sprida panik i befolkningen. Hon är en av talespersonerna för den nya politiska rörelsen "Jag lever för Serbien". De vill precis som Femstjärnerörelsen nu gjort i Italien riva upp tvingande vaccinationslagar där barnen inte får börja skolan om de inte fått sina skyddande sprutor. 

I Serbien har vaccinvägrande föräldrar dömts till mer än 10 000 kronor i böter och de som inte kunnat betala hotas av fängelse. Trebarnsmamman Jovana Stojkovic har vägrat vaccinera sin sexårige son som börjar skolan nästa år och hon är beredd att ta sitt straff. Hellre än att utsätta honom för vaccinsprutor som hon anser har farliga biverkningar som mörklagts av läkemedelsbolagen. Minstingen har inte haft öroninflammation eller drabbats av allergi som sina två vaccinerade storasyskon, det måste ha ett samband tror hon.

Jag har mycket svårt att få ihop hennes konspirationsteorier där hon hävdar att siffror manipulerats globalt. Barnvacciner är de mest välkontrollerade av alla mediciner som kommer ut på marknaden och studierna är offentliga. Sprutorna har testats på tusentals personer innan de får grönt ljus och skyddseffekt och biverkningar följs sedan upp noga när de ges till miljontals patienter. Psykiatern Jovana Stojkovic verkar ju lita på alla andra sorters läkemedelsprövningar eftersom hon dagligen skriver ut psykofarmaka till sina patienter.

Jag vill kunna bestämma själv över mina barn, förklarar Jovana Stojkovic. Det känner jag igen från vaccinskeptiska föräldrar i Texas jag träffade härom året, fast de också kunde dra till med religiösa argument som att Gud inte behöver någon hjälp, han skyddar barnen ändå.

Samtidigt finns den stora majoriteten småbarnsföräldrar som faktiskt tycker att vaccin är toppen och vars frihet hotas när inte tillräckligt många ställer upp på det allmänna programmet som skyddar också bebisarna och de med nedsatt immunförsvar som inte tål injektionerna.

Också Frankrike med mest vaccinskeptisk befolkning i Europa har nyss infört ett tvångsprogram precis som Serbien. Forskningsmässigt finns inget stöd för att det skulle hjälpa med hot mot trilskande föräldrar. Jovana Stojkovic och hennes gelikar blir bara triggade. Risken är att motståndet växer mot det som många anser är den största uppfinning mänskligheten kommit på, räknat i antal räddade liv.