Grekland kommer att bli som Akropolis: Palmira Koukkari Mbenga, Stockholm

3:12 min

Utrikeskrönikan 25 september

Stockholm, tisdag

"Grekland kommer att bli som Akropolis, en gammal stad full med gamla människor som strövar omkring, då inga unga vill stanna kvar". Det tror systrarna Anna-Maria och Afroditi Knoring som jag träffade i Aten häromveckan. Båda är i 20-årsåldern och har som så många andra i sin generation drabbats hårt av den ekonomiska krisen. Afroditi har byggt sig ett nytt liv i London och Anna-Maria, som jobbar tolv timmar om dagen för 300kronor per dag, funderar på att följa efter.

Jag intervjuar dem för reportage som ska handla om Greklands unga och hur de ser på framtiden, efter alla åren av ekonomisk kris. Idag är ungdomsarbetslösheten på runt 40 procent, vilket är en förbättring mot de 60 procenten den låg på när det var som värst. Båda systrarna känner sig pessimistiska till Greklands framtid, trots att politiker lovar bättre tider.

"Vi har hört det förut", säger systrarna. Afrofiti berättar att hon såg premiärminister Alexis Tsipras symbolfyllda tal från ön Ithaka, dagen då Grekland tog emot sitt sista nödlån. Han stod på ön dit Kungs Odysseus enligt legenden återvänt efter det trojanska kriget, och pratade om att Greklands moderna Odyseé med åtstramningspolitik är över. Afroditi stängde av ljudet och började städa lägenheten istället.

Över 400 000 greker har lämnat landet under krisåren, men en del vill stanna kvar. Intill parken där Platon hade sin akademi för filosofiintresserade på 300-talet före Kristus ligger kulturföreningen Politeia. De håller kurser och workshops i musik, teater och konst för att få invånarna att glömma de hårda tiderna.

Många är arbetslösa och det har begåtts flera självmordsförsök i området. De unga volontärerna jag träffar där tror inte heller att den ekonomiska krisen är över snart, men de vill stanna i Grekland och hjälpa till. "Jag tror att krisen kommer bli värre, men det är OK, vi överlever", sa volontären Despina Karamouzi.

Samtidigt som nästan en halv miljon människor har lämnat landet, ofta inom ramen för EUs fria rörlighet, har över en miljon människor anlänt till Grekland de senaste åren, antingen på flykt undan krig och konflikt eller också dem i jakt på ett bättre liv. Precis som många som bodde i Grekland innan, är de nu beroende av hjälp från frivilligorganisationer och lokala solidaritetsinitiativ för att klara sig.

På organisationen Connect Athens som jobbar för integration mellan nya och gamla greker, träffar jag Ali. Han är 17 år och kom till Grekland från Gambia för ungefär ett år sedan. I början trivdes han inte alls och ville bara vidare, men nu har han fått vänner, håller på att lära sig grekiska och vill stanna. "Jag har allt jag behöver här. Det jag letade efter när jag lämnade mitt hemland var ett lugnt liv utan problem. Det har jag här, och jag har människor i mitt liv som gör mig glad. Jag behöver inget annat", säger Ali.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista