Adriana Lecouvreur av Francesco Cilea

Här finns inget ljud
Förgiftade violer är ett mordredskap som inte förekommer särskilt ofta på operascenen. Men detta till synes oskyldiga dödens verktyg, spelar en viktig roll i den här föreställningen från Wienoperan.

Adriana Lecouvreur är en italiensk opera som hade premiär 1902. Musiken är skriven av Francesco Cilea till ett libretto av Arturo Colautti.

Det handlar här om den uppburna skådespelerskan Adriana som är kär i Maurizio, en herre som hon tror är en vanlig soldat, men som visar sig vara en alldeles äkta greve. Om än en greve med ekonomiska bekymmer.

Denna Adriana Lecouvreur i Cileas opera, har faktiskt funnits på riktigt. Hon var en mycket berömd skådespelerska i Frankrike de första decennierna av 1700-talet.  Det lär vara sant att hon hade en kärleksaffär med greven av Sachsen och hon sägs också ha blivit mördad, men det har inte gått att bekräfta.

Så librettisten Colautti har tagit sig ganska stora friheter i den här operan. De här friheterna har också lett till att texten har ansetts vara något av det mest förvirrande som producerats för operascenen och texten har misshandlats ytterligare genom förkortningar och ”förbättringar” genom åren så intrigen har blivit än svårare att begripa.

Men i stora drag är det ganska klart vad det hela handlar om: Adriana älskar Maurizio, som i sin tur haft ett förhållande med furstinnan de Bouillon. Han gör slut med furstinnan och hon får klart för sig att han älskar Adriana. De violer som Adriana gett i kärleksgåva till Maurizio, blir genom furstinnans försorg till något helt annat.

Opera fyra akter.
Libretto: Arturo Colautti.
I rollerna:
Adriana Lecouvreur - Anna Netrebko
Maurizio - Piotr Beczala
Michonnet - Roberto Frontali
Furstinnan de Bouillon - Jelena Zjidkova
Fursten de Bouillon - Alexandru Moisiuc
Chazeuil - Raúl Giménez
Wiens statsoperakör och -orkester.
Dirigent: Evelino Pidò.
Föreställning 12/11 2017, Wiens statsopera.
Programledare: Per Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.03
  Francesco Cilea - Adriana Lecouvreur, Akt 1
  Anna Netrebko (Sop), Piotr Beczala (Ten), Roberto Frontali (Bar), Jelena Zjidkova (Mezz), Alexandru Moisiuc (Bas), Raul Gimenez (Ten), Wiens Statsoperakör (Blandad Kör), Wiens Statsoperas Orkester...
 • 19.40
  Francesco Cilea - Adriana Lecouvreur, Akt 2
  Anna Netrebko (Sop), Piotr Beczala (Ten), Roberto Frontali (Bar), Jelena Zjidkova (Mezz), Alexandru Moisiuc (Bas), Raul Gimenez (Ten), Wiens Statsoperakör (Blandad Kör), Wiens Statsoperas Orkester...
 • 20.15
  Anna Netrebko (Sop), Piotr Beczala (Ten), Roberto Frontali (Bar), Jelena Zjidkova (Mezz), Alexandru Moisiuc (Bas), Raul Gimenez (Ten), Wiens Statsoperakör (Blandad Kör), Wiens Statsoperas Orkester... - Adriana Lecouvreur, Akt 3
  Kompositör: Francesco Cilea
 • 20.42
  Francesco Cilea - Adriana Lecouvreur, Akt 4
  Piotr Beczala (Ten), Roberto Frontali (Bar), Jelena Zjidkova (Mezz), Alexandru Moisiuc (Bas), Anna Netrebko (Sop), Raul Gimenez (Ten), Wiens Statsoperakör (Blandad Kör), Wiens Statsoperas Orkester...