Livet efter den stora branden

54 min
Hur påverkades människan, naturen och samhället av den stora skogsbranden i Västmanland sommaren 2014? Den frågan är föremål för både länsteatern och konstmuseet i Västerås just nu.

Sommaren 2014 rasade en enorm skogsbrand i Västmanland. Nästan 14 000 hektar skog drabbades, 25 hus brann ner eller skadades och en person omkom. Nu återvänder både Västmanlands länsteater och Konstmuseet i Västerås till branden för att undersöka hur människor, natur och samhället i stort påverkades av de där sommarveckorna. Samtal med Niklas Hjulström, regissör för pjäsen Den stora branden och Linda Wallenberg curator för utställningen Ur aska. Dessutom intervju med Dougald Hine, en av initiativtagarna till det mångfacetterade kulturprojektet Dark Mountain som är aktuellt med sin femtonde utgåva – om eld. 

Länge var datorspel mer eller mindre synonymt med att bekämpa monster: i sista banan ska hen dödas; den sista bossen. Men undan för undan har monstret bytt skepnad – allt oftare handlar dataspelen om monstren inom oss. Samtal med Cecilia Ekman, kulturjournalist.

Var ligger hemma nånstans? Hemkomsten är central i vår kulturhistoria. Men den ser inte likadan ut för kvinnor och män. I dagens essä från OBS tar latinforskaren Anna Blennow oss med på en resa till ett hem som befinner sig på många olika platser.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson