Jag ger upp! Brexit är för krångligt: Staffan Sonning, Ekonomikorrespondent.

2:45 min

Utrikeskrönikan 26 september

Stockholm onsdag.

Och jag känner att jag inte längre är så avundsjuk på min kollega Claes Aronsson som får jobba i London, medan jag fick flytta hem efter fyra år.

Det här med Brexit, det vill säga att Storbritannien ska lämna EU, börjar nämligen bli så konstigt, att jag inte längre känner att jag kan förklara det. Lika bra att någon annan får försöka.

Om vi bara tar de senaste turerna: Oppositionspartiet Labour började för ett par dagar sedan tala om, att det skulle kräva en ny folkomröstning om Brexit, eftersom det ser ut som om premiärminister Theresa May inte är i närheten av att komma fram till en vettig överenskommelse om villkoren för hur relationen mellan EU och Storbritannien ska se ut, när landet lämnat EU.

Intressant, tänkte jag. Nu ska britterna kanske få rösta igen om huruvida det är en bra idé att lämna EU. Men det tog bara ungefär ett dygn, sedan var det lika förvirrat igen: Oppositionspartiet Labours skugg-finansminister, John McDonnell förklarade i en intervju, att en sådan folkomröstning inte skulle få handla om alternativet, att Storbritannien ska stanna kvar inom EU. Den skulle bara få handla om huruvida premiärminister Theresa Mays överenskommelse med EU skulle godkännas, eller om Storbritannien ska lämna EU utan någon överenskommelse alls.

Nu blev det inte så, Labours höstkonferens med partiet beslutade i går med stor majoritet för att en ny folkomröstning är ett alternativ, om premiärminister May inte lyckas få sitt förslag till överenskommelse genom i parlamentet. Och  det finns ingenting i beslutet som säger att ett alternativ i folkomröstningen inte får vara att Storbritannien ska vara kvar inom EU.

Det här visar med stor tydlighet ett av bekymren med Brexit-debatten i Storbritannien: Oppositionspartiet Labour är lika splittrat i frågan som regeringspartiet konservativa Tories. Labourledaren Jeremy Corbyn är en livslång euroskeptiker. Och dessutom finns det miljoner labour-röstare som inte anser att landet har i EU att göra.

Dessutom bidrar Storbritanniens valsystem till labours brexit- våndor. Storbritannien har ett valsystem som heter majoritetsval i enmansvalkretsar. Det betyder att varje valkrets väljer en person till parlamentet.

Om man ser till vad partiets väljare tycker, så finns det en stor majoritet för att stanna kvar inom EU. Men om man ser till antalet valkretsar, så finns det tvärt om en majoritet för att lämna EU. Det beror på att det finns många små valkretsar, där EU-motståndarna är i majoritet. Det betyder att en partiledare hellre räknar valkretsar, än att ta hänsyn till vad majoriteten av deras väljare tycker.

Så hur kommer det då att gå med Brexit?  Ingen vet. Premiärminister Theresa May har lag fram en plan om hur skilsmässan ska se ut. Den innehåller delar som EU sedan länge har sagt absolut nej till. Men hon försöker ändå få parlamentet att godkänna planen. Och det blir inte lätt. För starka krafter inom hennes eget parti anser att planen är för tillmötesgående mot EU, trots att EU inte kommer att godkänna den.

Som sagt. Det här börjar bli för krångligt.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista