Vi reser till ormbunkarnas storhetstid och till den samiska fjällgården Geunja

96 min
Fältreportern reser 350 år tillbaka i tiden tillsammans med ormbunksforskaren Petra Korall. Vi reser också till den samiska fjällgården Geunja. Programledare är Joacim Lindwall.

På lördag gör vi en tidsresa i ormbunkarnas värld. Fältreporter Lena Näslund följer med forskaren Petra Korall 350 miljoner år tillbaka i tiden, till karbons fuktiga skogar där ormbunkar, fräken och lummerväxter dominerar. Sedan arbetar de sig framåt till en av dagens skogar i Uppsala.

Petra Korall är botaniker vid Uppsala universitet och har en särskild känsla för trädormbunkar.

Och så reser vi med träbåt hela vägen hem till Mikael Vinka, till hans samiska fjällgård Geunja. Den ligger i Vindelfjällen, Sveriges största naturreservat. Många ser det säkert som vildmark. Men för Mikael Vinka är det här hemma. Han är granne med bäver och blåhake och vet vilken mossa som garanterar att källans vatten är friskt. Mikael Vinka har gjort det till sin livsuppgift att bevara den samiska kulturen och med den urfolkets relation till naturen.

I veckans kråkvinkel tipsar filmaren och odlaren Tina-Marie Qwiberg om en relation som inte kräver parterapi - den med naturen.

Vi ringer också upp marinekologen Linda Eggertsen som nyss kommit tillbaka till Brasilien från en forskningsresa till Ilha da Trindade - en ö mitt ute Sydatlanten där just trädormbunkarna växer sig höga och djurlivet är rikt. 

Programledare är Joacim Lindwall.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.10
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg