Hotet mot Bangkoks gatumat: Peder Gustafsson, Bangkok.

3:15 min
Utrikeskrönikan 28 september 2018.

Bangkok, fredag.

Redan på håll ser jag kön som slingrar sig runt kvarteret till en av Bangkoks senaste och hetaste turistattraktioner

Det handlar om mat, och inte vilken mat som helt. tant Fai:s Eller Auntie Fai som hon är mer känd som, hos så kallade Foodies. Skillnaden med Jai Fai från dyra lyxkrogar är att hon driver en av Bangkoks tusentals gaturestauranger som gjort sig kända för att servera fantastisk mat till låga priser.

Över en natt förändrades livet för den 70-åriga Tant Fai. Det när Guide Michelin beslutade att tilldela hennes enkla gatukök en stjärna i sin guide bok över restauranger värda att besöka.

Förutom maten har tant Fai också gjort sig berömd för sina skidglasögon. Hon bär dom för att skydda sig från oljan i Wokpannan som kan sprätta upp i ögonen, och hon borde veta, för hon har stått där i köket sedan hon lärde sig gå.

Kort efter att Jai Fai fick sin stjärna så kom beskedet från myndigheterna i Bangkok att hon snart måste stänga. Myndigheterna har beslutat att rensa bort alla gaturestauranger och försäljare i Bangkok.  Anledningen är att det måste bli mer ordning, reda på stadens gator.

Vad myndigheterna inte hade räknat med var den reaktion som beslutet skulle få, inte bara i Thailand utan runt om i världen. Det som började med protester från ägarna till gaturestaurangerna och lokalbefolkning har nu spridit sig runt klotet. Högljutt protesteras det över de lokala byråkraternas beslut om att rensa gatorna från det som i många ögon är charmen med Bangkok. Gatuköken, försäljarna och krimskramset.

Och beslutet att rensa gatorna kan slå tillbaka hårt mot myndigheterna. De flesta som driver gaturestaurang eller är gatuförsäljare är fattiga kvinnor. Dom hjälper till att bygga upp gemenskap i området och ger kvinnorna en möjlighet att försörja sina familjer.

– Att förbjuda gatuförsäljningen är som att gräva ett stort hål i  ekosystemet skriver den thailändska bloggaren Chawadee. Hålet kommer att fyllas av stora multinationella företag som inte fyller samma sociala funktion som försäljarna gör idag. Ett totalt förbud mot gatuförsäljningen skulle också kunna leda till andra svåra sociala konsekvenser.  En undersökning visar att det är troligt att brottsligheten kommer att öka eftersom det inte finns någon som håller ögon och öron öppna på gatan.

Åttiofem procent av Bangkoks befolkning köper mat från gatuköken varje dag. En fjärdedel av dom tjänar under tvåtusen femhundra svenska kronor i månaden och det skulle slå hårt mot den gruppen om gatuförsäljningen skulle försvinna.

Nu har gatuförsäljarna skickat ett öppet brev till Thailands premiärminister. Där kräver man att få tillbaka sina platser på gatan.

En talesperson för myndigheterna säger att man nu på allvar måste överväga deras önskemål och att snabbt hitta en lösning på krisen är brådskande.

Jai Fai som fick en stjärna i Guide Michelin tycker att det räcker nu. Stjärnan var inte vad hon ville ha, hon hade hellre sett att livet fortsatt som det var innan de långa köerna och hysterin som kom med utmärkelsen. Men frågan är om stjärnan och hennes krog kanske räddat tusentals familjer i Bangkok från fattigdom när nu myndigheterna funderar på att ändra sitt beslut efter all uppmärksamhet. Uppmärksamhet som startade när ett gäng Foodies blev upprörda.