Ett avsnitt från Kino
45 min
Våld, mobbning och moral - Kino om Roland Hassels och Jacques Audiard
Fre 16 nov 2012 kl 18:15
I veckans Kino handlar det om våld, mobbing och moral. Måns Månsson kommer till studion för att berätta om sin film Privatspanarna, den sista Hasselfilmen någonsin. Franske regissören Jacques Audiard berättar... om sin fixering vid våldsamma män. Och så har vi förstås hängt på Stockholms Filmfestival, och gjort en filmisk upptäcksresa om våld och omoral i lyxiga miljöer. Det är ofta mycket testosteron i den franske regissören Jacques Audiards filmer - som Mitt hjärtas förlorade slag och En profet. Det handlar ofta om män som kommit på kant med samhället, och som tar till knytnävarna om saker och ting går dem emot. Även om hans nya film Rust and bone har en kvinnlig huvudperson så ägnas mycket av speltiden åt den manliga huvudrollen - en muskulös snubbe som har hamnat snett i tillvaron, försöker ta hand om sin lille son och drar in lite extra pengar genom att boxas i halvillegala gatufajter. I veckan var 60-årige Jacques Audiard i Stockholm för att ta emot hederspriset Visionary Award och Kino passade på att träffa honom. Filmaren Måns Månsson vill med sin nya film Hassel - privatspanarna göra en sorts filmisk protest mot den epidemi av svenska kriminalfilmer som hotar att dränka hela den svenska film- och tv-världen. Månsson har tidigare gjort dokumentären Herr Landshövding, om Anders Björck upptagna liv som landshövding för Uppsala län, men nu har han alltså gjort en polisfilm - helt utan actionscener. Den stenhårde kriminalaren Roland Hassel gått i pension, och drömmer om att lösa den största gåtan av dem alla. Vem som dödade Olof Palme. Något som gör att han börjar hänga med privatspanare, och bland annat är med i en omständlig rekonstruktion av palmemordet på mordplatsen, i en film som kanske mer gränsar till att vara ett konstprojekt, än ytterligare en del i Hasselserien. Några filmer på temat makt, pengar, moral och inredning fångade vår reporter Nina Asarnojs intresse när hon bläddrade igenom katalogen för Stockholms filmfestival. Hon insåg att flera filmer handlade om vad som egentligen pågår bakom tjusiga fasader och i överdådigt inredda hem. Hon följde ett spår som leder genom sydkoreanska lyxhus byggda som gravkammareoch skandinaviskt avskalade inredningar i Norge - men allt börjar i en amerikansk kopia av slottet i Versailles.

Festivalaktuella Michel Franco har inte bara gjort en festivalfilm om mobbning - han har också upplevt brutalitet på nära håll. Dessutom har hans film After Lucia vunnit den nästa finaste serien Un Certain Regard i Cannes. Lisa Bergström träffade honom där och ganska direkt hamnade de i ett samtal om våld.

Veckans filmtips kommer från vikarierande producenten Thella Johnson - som valt filmer utifrån temat yttrandefrihet - apropå att det var Fängslade författares dag i veckan.

Programledare: Roger Wilson

Producent: Thella Johnson

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".