Surt sa räven om fotbolls-EM: Johan-Mathias Sommarström, Istanbul

3:01 min
Utrikeskrönikan 2 oktober 2018.

Istanbul tisdag.

De arga tweeten står som spön i backen.

Det här är diskriminering, djup orättvisa och märkliga beslut från en organisation genomsyrad av korruption.

Det är rasism, islamofobi och ren fientlighet i ett.

Det här är kärnan i reaktionerna här i Turkiet över att landet i förra veckan förlorade kampen om att få arrangera fotbolls-EM 2024.

Det stod mellan Turkiet och Tyskland och Tyskland var på förhand den största favoriten, ja inte här i Turkiet då, men på de flesta andra håll i Europa.

Men samtidigt som den Turkiske presidenten Erdoğan symboliskt nog reste till Tyskland för att bättra relationen med ett av EU:s viktigaste länder kom beslutet från det Europeiska fotbollförbundet- UEFA- det blir Tyskland, inte Turkiet, som kommer få arrangera EM 2024.

UEFA delegater som uttalat sig har sagt att Tyskland är bättre lämpat, där finns redan infrastrukturen, arenor och en vana att arrangera stora mästerskap.

En turkisk sportjournalist som går mot strömmen här i Turkiet säger också att Turkiets usla ekonomi spelade in i valet, liksom situationen för de mänskliga rättigheterna som enligt journalisten går från ”dåligt till ännu sämre” varje dag.

Flera oppositionspolitiker här har officiellt dragit en lättnadens suck ”att ge Turkiet en stor internationell turnering skulle vara som att ge ett erkännande till en diktaturliknande regim med noll känsla för basala rättigheter sa t.ex. oppositionspolitikern och förre journalisten Ahmed Sik i en radiointervju.

Men här är ändå irritationen stor.

Turkiet har sökt EM fyra gånger sedan 2008 men nobbats varje gång. Inte heller OS planerna har nått framgångar.

Turkiets sportminister menar att de riktiga förlorarna är fotbolls-Europa som missar tillfället att ha ett mästerskap i Turkiet.

Den regeringstrogna tidningen Yeni Safak menar att UEFA sagt ja till rasism och hänvisar till hur den tyske fotbollsspelaren Mesut Özil, med rötter i Turkiet, påstått sig blivit rasistiskt behandlad av det tyska fotbollförbundet.

Också den turkiske presidenten Erdoğan har uttalat sig och kritiserat att Tyskland än en gång fått ett mästerskap, den här gången på Turkiets bekostnad. Men han konstaterar samtidigt att Turkiet nu åtminstone slipper en massa onödiga utgifter.

Bland folk här är besvikelsen ändå rejält stor, som ett knivhugg i ryggen som någon sa, och på sociala medier är stämningen hätsk.

Men drömmen att få arrangera det där stora mästerskapet lever ändå.

För vackra men i Europa anonyma vinterorten Erzerum står som kandidat till vinter OS 2026.

 Kanske får turkarna då äntligen chansen att hälsa Hos Geldiniz, välkommen, till en internationell sport värld.