John Bauer går igen och minoriteter syns mer i Hollywood

54 min
100 år efter John Bauers död är det nu premiär för ett musikstycke inspirerat av hans bildvärld. Och vad hände med mångfalden inom filmen efter kampanjen "Oscars so white" – reportage från Hollywood.

I år är det 100 år sedan konstnären och illustratören John Bauer omkom i en båtolycka på Vättern. I hans hemstad Jönköping uppmärksammas det på söndag när den nykomponerade verket John Bauer-svit 1918 uruppförs. Tonsättaren Jonas Valfridsson är gäst i programmet.

Minns du kampanjen "Oscars so white"? För tre år sedan var frågan om vitas dominans inom Hollywood frågan på allas läppar. Reportage från Hollywood där minoriteternas röster börjar höras högre.

Barnradions bokpris-juryn fortsätter sina överläggningar för att hitta en vinnare. Idag handlar de tom boken Ella och Youtube-paniken av Linda Skugge.

Staden är en motsägelsefull skapelse. Så hemma och ändå alltid främmande. Författaren Dimitris Alevras reflekterar i dagens OBS-essä över våra föreställningar om staden och gränserna som både bygger upp och stänger ute.

Dessutom: Från Bibeln, till videokonstnären Bill Viola till Venedig som står under vatten - veckans ord är "översvämning" och vi recenserar Idioten av Elif Batuman.

Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.13
  Jonas Valfridsson - Svanhamnen – The Swan Maiden Bassoon Concertino
  Musica Vitae, Sebastian Stevensson, Katarina Andreason
  Etikett: Label Missing
 • 13.36
  Jonas Alaska - October
  Album: Jonas Alaska
  Bolag: Jansen Plateproduksjon