Avsnitt 158: 72 timmar av hat

44 min

13 brevbomber, en antisemitisk attack med 11 dödsoffer och en rasistiskt motiverad attack mot afroamerikaner i Kentucky - det har varit en mörk vecka i USA. Nu ställer sig många frågan: vilket ansvar har presidenten för att ha skruvat upp det hatfyllda tonläget?

Efter den antisemitiska attacken mot en synagoga i Pittsburg i helgen har president Trump fördömt dådet i starka ordalag. Men han har också fått kritik för att han inte ställde in ett kampanjmöte i Illinois samma kväll, och för att han med sin polariserande retorik ska ha bidragit till det hat som den anhållne gärningsmannen gav uttryck för.

Ekots utrikeschef Ginna Lindberg pratar tillsammans med DN:s korrespondent i New York och Sveriges radios korrespondent i Washington DC, Kajsa Boglind, om den senaste veckans tragiska händelser, som ju alla inträffar bara en vecka innan mellanårsvalet. 

Och med en vecka kvar till valet har Trump kommit med ett i mångas ögon kontroversiellt förslag: den som föds i USA ska inte per automatik bli amerikansk medborgare. Är en sådan ändring görbar och vilket stöd skulle den i så fall ha hos den amerikanska befolkningen?

Podden fortsätter också att beta av intressanta delstater inför valet på tisdag och konstaterar att även delstater som på ytan kan verka ointressanta och förutsägbara innehåller spännande guldkorn.   

Programledare: Nina Benner

Producent: Åsa Secher 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista