Den rosa klänningen: Alice Petrén, Tunis.

3:37 min

Utrikeskrönikan 4 oktober 2018.

Tunis, torsdag morgon.

Vågarna hade rullat iland 53 döda kroppar, en man i rutig skjorta och åtta barn, en flicka i rosa klänning. En man hänger på utsidan av den libyska kustbevakningens fartyg, som trots det bara höjer farten. Bilder, metaforer - ja vad behövs för att tränga igenom i dagens brus och i konkurrens med underhållande och spekulativa nyhetsföljetonger.

Jag funderar mycket på hur jag ska få er lyssnare att stanna upp något, tänka något, känna något. Hur ska jag få mitt reportage att fastna hos er och inte bara blir ett i raden med intervjupersoner, som visserligen säger viktiga saker, men ändå bara försvinner förbi.

Detaljer, bilder och att ni kan identifiera er med de som ni hör - är byggstenar i bron mellan er och verkligheten och jag är förmedlaren. I bästa fall hittar jag detaljen som ger mervärde och överraskar. En rosa klänning på ett barn av de tusentals drunknade här i Medelhavet skapar förmodligen obehag och frågor. Vem var hon? 

På Medelhavet är det ännu fullt av seglare och småbåtar, som är ute. Och fiskebåtar guppar ut och in från kusten här. Men det är mycket lite kontroll av all denna småbåtstrafik och vad folk egentligen gör.

På flyget hit träffade jag en svensk skeppare som sa att han hade seglat hela vägen från den svenska östkusten och Östersjön förbi Polen, Tyskland, hela Europa, Kanarieöarna och Cap verde på Afrikas västsida, innan de satte kurs mot Brasilien och sen upp mot Västindien. De seglade i tio månader och mötte endast två gånger några myndigheter, den ena gången var det polacker.

Haven och de blå vidderna är för stora för att kontrollera. 
För exakt fem år sedan drunknade 368 flyktingar och migranter alldeles utanför den italienska ön Lampedusa. EU-toppchefer - dåvarande kommissionsordförande Barroso och flyktingkommissionären Cecilia Malmström flög genast dit och stod bland vita kistor och barnkistor med nallar på och upprepade precis som efter Andra världskriget : Aldrig mer.

Men under sommaren i år har i genomsnitt åtta personer drunknat varje dag, jämfört med 3 under en tidigare längre period, enligt en italiensk forskare. Numera hanterar den libyska kustbevakningen nästan hela migrantsituationen på Medelhavet, inga frivilligorganisationer tillåts delta,  Italiens och Maltas hamnar är stängda och båtar undviker att gå i vattnen, där migranter riskerar att vara nödställda.

I torsdags var Italiens inrikesminister Salvini här i Tunis för att reglera den växande migranttrafiken härifrån.

Färre kommer till Europa, målet är uppnått, berömmer sig EU:s stats-och regeringschefer. Det stämmer. Absolut. Men toppmötena nämner inte att andelen som drunknar och dör i stället har ökat kraftigt. Kom inte, säger EU-ledarna, men det gör människor ändå. Ekvationen är komplicerad.

Så jag funderar på hur jag ska balansera och beskriva EU-ledarnas ord mot vad jag ser ute så här, så att ni fortsätter att lyssna.   

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista