Fyra ord, Kim Larsen är död: David Rasmusson, Köpenhamn.

3:17 min
Utrikeskrönikan 10 oktober 2018.

Köpenhamn onsdag.

Den första pushnotisen kom från Jyllands-Posten och innehöll bara fyra ord, mer behövdes inte.

Kim Larsen är död.

Inte sångaren Kim Larsen, rebellen Kim Larsen, eller nationalskalden Kim Larsen.

Det behövdes inte den sortens epitet, alla förstod.

I Sverige var Kim Larsen känd. Kanske mest som förgrundsfigur i bandet Gasolin som hade sin storhetstid på 70-talet med hits som  Hva' gør vi nu, lille du?

En kändis i Sverige, men en nationalklenod i Danmark.  Efter hans död har hyllningarna varit massiva. Alla har delat sina minnen av Kim. Från en tårögd statsminister till hollywoodstjärnan Mads Mikkelsen

Nekrologerna har avlöst varandra i tidningarna. Tv-kanalerna har sänt minnespecial på minnesspecial. Det har gått fackeltåg på hans älskade och ofta besjungna Christianshavn och i söndags var det en minneskonsert på Rådhusplatsen där danska artisteliten framförde sina tolkningar av Kim Larsen inför över 30 000 människor på plats och över 1.6 miljoner i tv-sofforna.

Men vad var det då med den storkäftade killen från Köpenhamns Nordvestkvarter som gjorde att han inte bara hade inte bara en ledning utan snarare en hel pipeline rakt in i den danska folksjälen? Kanske helt enkelt för att ingen bidragit så mycket till gemensamma danska jukeboxen som Kim Larsen.

Mitt eget förhållande till Kim Larsen är på en ganska ytlig nivå. Visst jag lyssnade på några av pappas Gasolinkasetter och jag lärde mig hela texten till Hva' gør vi nu, lille du. Jag hade tänkt mig det som ett partytrick, men jag använde mig aldrig av det. Kanske lika bra det.

I Sverige var det kanske mest den sången som Kim Larsen förknippades med.

Men när danskarna på Danmarks radios sajt fick rösta om sin Kim Larsen favorit kom den inte ens med på topp tio.  Då blev det i stället nummer som ”Kvinde min”, ”Langebro” och ”This is my life” som kvalade in på topplaceringarna.

Den mest populära låten blev melankoliska” Om Lidt” från albumet förklädd som vuxen från 1986.

En låt egentligen skrevs som avslutningsnummer för en cirkusföreställning, men som ofta spelas på begravningar. Och det blir med den vi säger adjö

Danmark har blivit lite gråare lite tystare, för nu är det stilla, nu är det förbi.