KONSERT: Svenska kammarorkestern och Kari Kriikku

Här finns inget ljud
Svenska Kammarorkestern möter världsartisten Kari Kriikku i Hysteresis för soloklarinett, ensemble och soundtrack av Michel van der Aa. Dessutom musik av Dag Wirén och Ethel Smyth samt Beethovens.

Från en inspelning gjord i Örebro konserthus den 7 oktober 2017 hör vi Svenska Kammarorkestern under ledning av Tung-Chieh Chuang – 2015 års vinnare av Malko, den årliga tävlingen för dirigenter i Köpenhamn.

Först på programmet står Örebrosonen Dag Wiréns Serenad för stråkorkester op. 11 från 1937. Sista satsen – Marcia – var för övrigt en gång i tiden signaturmelodi till BBC:s kulturprogram Monitor 

Den holländske tonsättaren Michel Van der Aa bygger gärna sin musik på kombinationer av många olika element. Ofta möter man i ett och samma verk en blandning av livemusik, film, scenregi, elektronisk musik och videoprojektioner i en harmonierande sammansmältning. I Hysteresis för soloklarinett, ensemble och soundtrack förstärks orkesterklangen av förinspelade ljud och klanger ur högtalare placerade bakom ensemblen. Här hörs bland annat analoga syntar och grammofonknaster. Stycket är ett beställningsverk till den finländske klarinettisten Kari Kriikku, som även är solist i kvällens konsert.

Den engelska tonsättaren Ethel Smyth hade ett produktivt liv. Hon komponerade inte bara en ansenlig del musik, utan skrev även en lång rad böcker efter att gradvis ha förlorat sin hörsel och övergivit musiken. Som många andra konstnärliga kvinnor på artonhundratalet fick hon kämpa mot fördomar och konventioner, men mottagandet av hennes musik var mestadels mycket positiv. Vi hör sats 2, Scherzo, ur hennes serenad i D-dur från 1890.

Svenska Kammarorkestern har utmärkt sig som goda tolkare av wienklassicistisk musik. De har bland annat spelat in Beethovens samtliga orkesterverk. Ikväll spelar de Beethovens Symfoni nr 8 i F-dur, en symfoni som Beethoven själv var mycket nöjd med även om den var allmänt mindre populär än exempelvis den sjunde symfonin. På just den frågan om varför den åttonde var mindre populär ska Beethoven ha svarat: därför att den är bättre. Denna symfoni avrundar kvällens konsert.

Efter konserten med Svenska Kammarorkestern får vi höra mer musik av Beethoven: Pianotrio i B-dur op. 97, den så kallade Ärkehertigtrion. Det här är en inspelning från BBC gjord i Wigmore Hall 2007 med Beaux Arts-trion.

P2 Live: Konsert med Svenska Kammarorkestern
Solist: Kari Kriikku, klarinett.
Dirigent: Tung-Chieh Chuang.
1. Dag Wirén: Serenad för stråkorkester
2. Michael van det Aa: Hysteresis
3. Ethel Smyth: Scherzo ur Serenad D-dur
4. Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 8 F-dur
5. Ludwig van Beethoven: Ärkehertigtrion med Beaux Arts-trion.
Konsert 7/10 2017, Örebro konserthus.

Programledare: Martin Gribbe
Producent: Diyar Boskani

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.38
    Kari Kriikku, Amsterdam Sinfonietta, Michel van der Aa - Hysteresis: II.
    Album: Michel van der Aa: Violin Concerto - Hysteresis
    Bolag: disquiet media